Keratokonus

0
382

KeratokonusKeratokonus je degenerativna bolest rožnice, pri kojoj se rožnica stanjuje i mijenja svoj oblik. Budući da prednja ploha rožnice igra važnu ulogu u refrakcijskom stanju oka, svaka i najmanja promjena radijusa zakrivljenosti znatno utječe na kvalitetu vida.
Bolest zahvaća otprilike 0.25% populacije, a najčešće se javlja u adolescentskoj dobi. Poznati su međutim i slučajevi obolijevanja od keratokonusa kod djece mlađe od šest godina, kao i kod žena za vrijeme menopauze. U pravilu, bolest se najprije pojavi na jednom oku, ali pacijenti najčešće potraže profesionalnu pomoć tek kada bolest zahvati i drugo oko, što može potrajati nekoliko godina.

Keratokonus liječenje

Kako bolest napreduje, najprije nastaje kratkovidnost, a zatim i nepravilni astigmatizam. Ako se bolest otkrije na vrijeme, u ranom stadiju je još uvijek moguće korigirati vid dioptrijskim naočalama, mekim kontaktnim lećama, a zatím tvrdim kontaktnim lećama. Posljednja opcija je transplantacija rožnice.
Keratokonus je često dijagnosticiran u kombinaciji s drugim genetskim poremećajima, kao što su Downov i Marfanov sindrom. Čest uzrok bolesti također je i genetsko nasljeđe. Za uspješno liječenje važna je i ispravna prehrana, unos dovoljno tekućine, dovoljno vitamina i kvalitetan san. Ustanovljeno je da hormonalne promjene i neki lijekovi također mogu uzrokovati bolest. Pacijenti s keratokonusom često imaju krhke nokte, oslabljenu kosu i veliku potrebu za trljanjem očiju. Korekcija i izlječenje keratokonusa je unatoč velikom napretku još uvijek prilično komplicirano.

POSTAVI ODGOVOR