Pravilan rad za kompjuterom ne pogoršava vid

0
239

Pravilan_rad_za_kompjuterom_ne_pogorsava_vidKoristite kompjuter satima, a zatim imate glavobolju, leđa vam se raspadaju, a oči vas bole? Ako ste po ceo dan pred ekranom, zamor je normalna stvar – tvrde američki stručnjaci za medicinu rada. Ne, kažu oni, ne postajete kratkovidi zbog kompjutera, ali umor vas tera da stalno pooštravate fokus, jer slova na ekranu plus loše osvetljenje dodatno naprežu zenice.
Pravilan rad za kompjuterom ne pogoršava vid, tvrde stručnjaci. Međutim često se usled zamora stvara osećaj kratkovidosti – kao da ne možete da stavite sliku u fokus ili vam je teško da pratite slova na ekranu. Jer oko je primorano da stalno izoštrava fokus. Umor može da se javi i zbog lošeg osvetljenja prostorije.
Poslednjih godina su moderne sijalice koje daju usmereno svetlo, kao farovi. One su definitivno loše za oči zato što primoravaju zenice da se neprestano šire i sužavaju, u traženju najboljih uslova između jake svetlosti, koja dolazi iz lampe, i one slabe u ostatku sobe. Idealno je difuzno, raspršeno svetlo – jednolično, bez senki, i neutralne boje. Kao prirodna svetlost kada je oblačno.

Takvu svetlost je jednostavno održavati. Izvor mora da bude indirektan. Ako za radnim stolom imate prirodno svetlo, pazite da vam prozor bude pod uglom od 90 stepeni u odnosu na kompjuter. I još jedan savet: što češće odmarajte oči. Svaki telefonski poziv iskoristite da odmaknete pogled sa ekrana. Očni lekari kažu da je ono što najviše umara oči prisila da se nešto gleda izbliza. Dok pričate ne fiksirajte monitor, a dobro je povremeno raditi i vežbe za odmaranje očiju.

Vežbajte – prijaće vam

– Sedite, udaljite se od ekrana i zatvorite oči. Udahnite duboko i sporo, uvlačite vazduh kroz nos, izdahnite ga na usta. Opustite se tako kao da se ljuljate u ritmu disanja. Zatvorite levo oko levom rukom, bez pritiskanja; otvorite drugo oko za nekoliko sekundi i onda ga zatvorite. Ponovite to s desnim okom.
– Otvorenih očiju, stavite kažiprst jedne ruke na 10 cm od očiju u visini nosa. Fiksirajte prst dok se približava da dotakne tačku na nosu.
– Otvorenih očiju gledajte prvo prema gore, a onda prema dole i ponovite to barem šest puta.
Žalbe pred ekranom
52% vidni zamor
48% upaljene oči
33% glavobolja
31% stalne migrene
19% pospanost
17% hladne ruke
Ovo su najčešće tegobe na koje se pacijenti žale, a simptomi su često udruženi.

POSTAVI ODGOVOR