Astigmatizam

0
296

astigmatizam 2Astigmatizam je refrakciona anomalija sa nepravilnom zakrivljenošću rožnjače i prelomna moć u raznim meridijanima postaje različita.Astigmatizam se deli na urodjeni i stečeni.Stečeni oblik nastaje kod povrede ili inflamatornih lezija rožnjače.
Simptomatologija:
Najčešće se pojavljuje u kombinaciji sa miopijom-kratkovidošću ili hipermetropijom-dalekovidošću.Javlja se deformirana slika ili slova pri čitanju, zamagljen vid neizbežne su glavobolje, umor.Oštrina vida je znatno smanjena, sa naporom akomodacije oka.
Astigmatizam može da se deli na: pravilni-regularni i na nepravilni-iregularni oblik.O pravilnom astigmatizmom se govori kada dva glavna zamišljena meridijana nalazi pod pravim uglom, mogu biti koso postavljeni i kao takav može da se ispravlja.Pravilni astigmatizam se dalje može podeliti na:jednostavan, složen, mešani oblik.
Nepravilni-iregularni astigmatizam se definiše kada dva glavna meridijana nisu uspravni jedan na drugi.Uzrokovan je zbog bolesti, upale, ozlede rožnjače.
Korekcije astigmatizma:
Pravilan oblik se koriguje dioptrijskim naočarima, kontaktnim sočivom, ili hirurškim zahvatom-refrakciona hirurgija.Korekcija nepravilnog oblika je otežan koristi se kontaktno sočivo specijalne vrste ili se vrši operacija.Astigmatizam može biti stabilan, ali može i da se pogoršava, zato su neophodne češće kontrole kod oftalmologa.

POSTAVI ODGOVOR