Dalekovidost-Hipermetropija

0
238

Korekcija-dalekovidnostiDalekovidost-Hipermetropija je refrakciona anomalija u kojoj se slika stvara iza mrežnjače.Zraci koji dolaze u oko paralelno seku iza retine (mrežnjače), znači iza žute mrlje.
Simptomatologija:
Dalekovidost u mladosti može da se popravi pojačanom akomodacijom.Ukoliko je dalekovidost-hipermetropija veća ili je osoba starija vidjenje na blizu postaje teško i pojavljuje se akomodaciona astenopija.U zavisnosti koliko učestvuje akomodacija sočiva da bi se dalekovidost kompenzovala razlikuju se sledeći oblici:
-Totalna hipermetropija, to je dalekovidost bez akomodacije.Radi se matoda skijaskopije jer je akomodacija potpuno isključena (stavlja se kapi atropin).
-Latentna hipermetropija, je taj deo hipermetropije koji je kompenzovan akomodacijom sočiva, kod mladih je naročito izražena akomodacijaska sposobnost.
-Manifestna hipermetropija, je taj deo hipermetropije koji nije kompenzovan akomodacijom.Povećava se sa godinama starosti.
Kod dalekovidosti cilijarni mišić oka je hipotrofisan što daje razultat stalne akomodacije i dovodi do još većeg opterećenosti pri radu na blizini.Uglavnom se javlja glavobolja, zamor.Kod takvih osoba mnogo pre se javlja staračka dalekovidost-presbiopija i pored korekcionih stakla za daljinu, treba da nose još i stakla za rad na blizinu.
Dijagnoza:
Postavlja se na osnovu nalaza oftalmologa metodom skijaskopije, ili oftalmoskopiranjem očnog dna.
Lečenje:
Vrši se optička korekcija pomoću sabirnih-konveksnih sočiva  ili naočara.Treba da se upotrebljava najjača konveksna stakla jer na taj način se savlada latentna hipermetropija.

POSTAVI ODGOVOR