Neuromyelitis optica

0
468

neuromyelitis-opticaNeuromyelitis optica je bilateralno oštećenje optičkih živaca i oboljenje kičmene moždine sa nepoznatim uzrokom.
Simptomatologija:
Bolest se javlja u različito doba starosti.Početak oboljenja se pripisuje optičkim nervima ili kičmenoj moždini.Oštrina vida se znatno smanjuje nekad i do slepila-amauroza, uglavnom zahvata oba oka.Pregled očnog dna govori o otocima-edem ili atrofija, retko ali nalaz može biti i normalan.Prilikom pregleda vidnog polja mogu se naći ispadi polovini vidnog polja.Lezije kičnene moždine se odvija u znaku transverzalne mijelopatije sa bolom u ledjima, slabost ili oduzetost svih ekstremiteta, delimični ili potpuni gubitak kontrole sfinktera.
Česta je pojava cerebralnih znakova epileptični napad, afazija-nemogućnost govora, konfuznost, slabost, glavobolja, povraćanje, malaksalost.Progrediranjem bolesti može da nastaje encefalomijelitis i respiratorna paraliza što ugrožava život bolesnika.
Dijagnoza:
Postavlja se na osnovu kliničke slike, NMR, laboratorijske analize.
Lečenje: Zbog otsustva etiologije bolesti nema adekvatnog leka.Primenjuje se kortikostroidna terapija i simptomatsko lečenje.
Prognoza: Vrlo je različita od potpunog oporavka do egzitusa.

POSTAVI ODGOVOR