Pojačana aktivnost očnih kapaka

0
307

pojacana-aktivnost-ocnih-kapakaPojačana aktivnost očnih kapaka ispoljava se u vidu fibrilacije, niktitacije i blefarospazma.
Fibrilacija (fibrillatio) je klonični grč snopova orbikularnog mišića, to je kao nevoljno grčenje donjeg kapka.Koža na mestu fibrilacije se podrhtava, uz dosta odmora i primena sedativa je prolazno.
Nictitatio je klonični grč celog orbikularnog mišića, javlja se kao treptanje, nastaje kod dece neuropatske konstitucije, crevne parazite.Kada se ukloni uzročnik promene nestaju.
Blefarospazam može biti refleksni, tonični grč kapaka koji nastaje nadražajem nerva trigeminusa zbog sledećih oboljenja: keratokonjuktivitis, iridociklitis.Blefarospazam je udružen sa suzenjem-epiphora i fotofobijom, zapaljenjskim procesom konjuktive.
Simptomatski blefarospazam nastaje zbog nadražaja centralnih i perifernih delova facijalnog nerva i refleksnim putem oftalmičkog i optičkog nerva.Kapci su grčevito zatvorene, mogu biti zahvaćeni drugi mišići lica inervisani nervusom facijalisom.Kombinuju se tonični i klonični grčevi, obično se javlja posle intrakranijalnih procesa (tumor, apsces, postencefalitis). Uvek se leči osnovno oboljenje.

POSTAVI ODGOVOR