Trahom

0
279

trahomTrahom označava infektivni keratokonjuktivitis hroničnog toka.Karakteristika oboljenja su pojave folikula, papilarne hiperplazije i ožiljaka.Uzročnik spada u grupu Chlamydiae.To su nepokretni intracelularni mikroorganizmi čije razmnožavanje može da se sprečava antibioticima, sulfonamidima.Bolest se prenosi direktnim putem zaraženim predmetom, loše higijenske mere su izvor zaraze, neodgovarajuća snabdevenost  vodom, gusto naseljenost povoljno deluje na širenje bolesti.
Simptomatologija:
Sa četiri stadijuma je obuhvaćena tok hronične bolesti:
I.sadijum-trachoma incipiens počinje sa peckanjem u očima, vežnjača je hiperemična bez sekrecije, zadebljana usled difuzne infiltracije i odlikuje se pojavom nezrelih folikula na vežnjači tarzusa, forniksa i polumesečaste bore.Ubrzo oboljenje prelazi na rožnjaču gde se pojavljuju infiltrati koji nisu vidljivi golim okom i traju nekoliko meseci.
II.stadijum-trachoma floridum ili trahom u punom razvoju.Jaka difuzna infiltracija, sekrecija obilnija i purulentna, kapci su ujutru slepljeni.Odlikuju se mnonštvom zrelih folikula prljave boje, koji na pritisak krvari i ponekad konfluiraju, dajući želatinozan oblik.Na rožnjači postoji infiltracija i površna vaskularizacija (panus) koji se spuštaju od gornjeg dela limbusa.

Može se videti golim okom.Ovaj stadijum može trajati nekoliko godina.
III.stadijum-trachoma granulocicatriceum ili ožiljno granulozni stadijum.Redje ali folikuli mogu da se resorbuju ne ostavljajući trag medjutim češće se dogadja nekrotični sadržaj folikula na mesto se popuni ožiljnim vezivnim tkivom.Ovaj stadijum traje godinama.
IV.stadijum-trachoma cicatriceum/sanatum, odlikuje se potpunim odsustvom folikula koji su se resorbovali što je redje ili su zamenjeni ožiljcima što je redovna pojava.Ukoliko su ožiljci veliki oni dovode do retrakcije i do uvrtanja trepavice (trihiaza), uvrtanja kapaka (entropium cicatriceum), trakastih ožiljaka na prelazu izmedju vežnjače kapka i očne jabučice (Symblepharon).U najtežem slučaju usled ožiljaka prestaju da funkcionišu sve suzne žlezde i nastaje kseroftalmija tj.suvo oko.Može se reći da čitava evolucija trahoma traja više decenije.
Dijagnoza:
Postavlja se na osnovu oftalmološkog pregleda-nadjenih promena na vežnjači i rožnjači, epidemioloških podataka i nalaza inkluzionih telašca u protoplazmi epitelnih ćelija vežnjače.
Lečenje:
Sprovodi se aplikacije 1%-ne tetraciklinske masti 3X dnevno  bar tri meseca.Entropium se leči plastičnom operacijom kapaka.
Komplikacije:
Trahom uglavnom dovodi do slepila, zbog ožiljaka na rožnjači i vežnjači.Ožiljci skrate prelazne bore-symblepharon, pokreti očne jabučice postaju ograničeni, gusti, masivni ožiljci deformišu trazus, koji se koritasto iskrivi i rub kapaka sa trepavicama uvrne-entropium i ozledjuje rožnjaču.

POSTAVI ODGOVOR