Keratitis

0
299

keratitisKeratitis je zapaljenje rožnjače-corneae.Može biti različite etiologije:bakterijski tip, stafilokokni keratitis, pyocyaneus keratitis, virusnog tipa (herpes simplex, herpes zoster), mikotični ili gljivični, alergijski (marginalni ulkus korneje, disciformni, luetički).Zatim još može biti trofički-neuroparalitički.
Klinička slika: kornealna reakcija se javlja sa pojavom infiltrata sa ili bez grizlice.Izvršena je podela keratitisa sa gubitkom tkiva, time i pojavom grizlice keratitis ulcerosa.Oni keratitisi gde površina rožnjače ostaje neoštećen a proces se odigrava u njenoj stromi-keratitis stromalis ili često se koristi naziv keratitis parenhimatoza.Kod stromalnih keratitisa spada herpetični  keratitis, parenhimni keratitis, luetično kongenitalnog porekla.Dok u drugu grupu spadaju sva ostala zapaljenjska oboljenja rožnjače.
Simptomi u početku bolesti su slični konjuktivitisu.Osećaj nelagodnosti u oku, crvenilo konjuktive, fotofobija, u kasnijem periodu se javlja bol i prisustvo gnoja u očnoj komori, (hipopion),
pa čak i do gubitka vida.Infekcija može da ošteti rožnjaču što dovodi do oštećenja vida, može doći do pucanja rožnjače što dovodi do endoftalmitisa (upale u oko).Danas se to dobro leči.

Dijagnoza: se postavlja na osnovu oftalmološkog i neurološkog pregleda, mikroskopskog pregleda sa laboratorijskom analizom.
Lečenje: u zavisnosti od uzročnika primenjuje se odgovarajuća terapija.Kod bakterijskih keratitisa primenjuje se antibiotska terapija, sa ispiranjem rastvora antibiotika.Antibiotske injekcije se daju pod vežnjaču, nekad dva antibiotika u kombinaciji.Kod virusnih keratitisa pored antibiotskih masti i toplih suvih obloga primenjuju se i midriatike često i kortikosteroide.
Kod lečenja mikotičkog keratitisa koristi se antimikotski lekovi.Kod alergijskog keratitisa primenjuju se odredjene antihistaminici sa kapima kortikosteroida.
Neuroparalitički keratitis se leči zajedno sa neurologom.

POSTAVI ODGOVOR