Kseroftalmija sindrom suvog oka

0
32

sindrom suvog okaSindrom suvog oka znači nedovoljno lućenje suza što je vrlo neugodno ili iritabilnog karaktera.Suza pomaže za podmazivanje i hranjenje zdravlje očiju i omogućava dobar vid.
Uzroci mogu bit: hronična upala očnih kapaka, neurološka i sistemski autoimuna oboljenja, dugogodišnje nošenje kontaknih sočiva, naprezanje očiju (rad na računaru), često korišćenje antihistaminika, antidepresiva, hormonalna terapija, lasersko skidanje dioptrije, operacija oka, boravak u klimatizovanim ili zadimljenim prostorijama.
Simptomi su različiti:Crvenilo oka, osetljivost na svetlost, svrab očiju, zamagljen vid, bol, lepljiv očni sekret, teški kapci, umorne oči, prekomerno suzenje, peckanje u očima.
Sadržaj suze: voda, glukoza, mucin, lipidi, antitela, proteini, kalijum, lizozome.
Dijagnoza;
Oftalmolog može dijagnostifikovati suvoću očiju na više načina.Najvažniji je Širmerov test oka.Izračunava se i meri količinu vodene komponente suznog filma.Sledi TBUT test koji proverava stabilnost suznog filma.
Može da se pogleda antitela u krvi kad postoji sumnja na autoimune bolesti.Pravilna ishrana može puno učiniti za zdravlje očiju.Misli se na mediteransku ishranu jer u tim namirnicama se nalazi lutein, zeaksantin, bioflavonoid, puno vitamina i minerala zatim selen i dosta vode.
Terapija suvog oka:
Lečenje može da se sprovodi alternativnim putem pomoću biljnih preparata koji se koriste u vidu obloga (cvet kamilice, hajdučke trave, zove, komorače).Postoji razni gelovi za suvo oko zatim razne vrste veštačke kapi u apotekama.

POSTAVI ODGOVOR