Kseroftalmija-sindrom suvog oka

0
172

Kseroftalmija-sindrom suvog okaSindrom suvog oka-kseroftalmija znači nedovoljno lučenje suza što je vrlo neugodno ili iritabilnog karaktera.Suza pomaže za podmazivanje i hranjenje zdravlje očiju, i omogućava dobar vid.
Uzroci mogu biti: hronična upala očnih kapaka, neurološka i sistemska autoimuna oboljenja, dugogodišnjeg nošenja kontaktnih sočiva, naprezanje očiju zbog višesatnog rada na računaru, često korišćenje antihistaminika, antidepresiva, antipsihotika, žene u menopauzi, primanje hormonalne terapije, nakon zahvata na očima, lasersko skidanje dioptije ili operacije oka, boravak u klimatizovanim i zadimljenim prostorijama.
Simptomi su različiti: crvenilo oka, peckanje u očima, osetljivost na svetlost, svrab očiju, zamagljen vid, bolovi u očima, lepljiv očni sekret, teški kapci, umorne oči, prekomerno suzenje.Ponekad suze same krenu refleksnim putem, ali neće ovlažiti ili podmazati površinu oka.Prekomerno suzenje oka može biti simptom suvog oka.Kada suzna tečnost nije dovoljno ili slabo je rasporedjena po oku.Rožnjača postaje previše suva i uzrokuje još veće stvaranje tečnosti u sluznim žlezdama i ne zadržava se na površini oka.
Sadržaj suze: voda, glukoza, mucin, lipidi, antitela, proteini, kalijum, lizozome.
Dijagnoza:
Oftalmolog može suvoću očiju dijagnostifikovati na više načina.
Najvažnija je: ŠIRMEROV test oka.Izračunava se i meri količinu vodene komponente suznog filma.
Sledi: T BUT test, koji proverava stabilnost suznog filma.Može da se pogleda antitela u krvi kad postoji sumnja na autoimune bolesti.
Pravilna ishrana može puno učiniti za zdravlje očiju.Mediteranska ishrana sa puno zelene povrće koji sadrži vitamin A.Nalazi se u spanaću, zelju, kupusu, paprici, jaja, šargarepe, citrusima, to su lutein i zeaksantin.Puno bioflavonoida nalaze se u agrumima, orašastim plodovima koje sadrže vitamin E, dok brazilski orah i kvasac sadrže selen.Nedeljno konzumirati 2-3 puta ribe.Jako je važno dnevni iznos vode koja treba da bude od 2-3 lit.
Izbegavati strogo proizvode sa transmastima.
Terapija suvog oka:
Lečenje može biti alternativnim putem pomoću biljnih preparata koji se koristi u vidu obloga ili parne kupke od lekovitog bilja.
Kupka se sastoji od: cveta zove, komorače, kamilice, list cveta hajdučke trave, biljke vidac od svake po kašiku uzeti i preliti sa 500 ml. vode koja je prokuvana i malo ohladjena, nagnuti glavu iznad šerpe i pokriti se peškirom tako sečekati oko 10-20 minuta potom oči lagano obrisati peškirom.Postupak može da se ponovi 2 X na dan.Postoje i razni gelovi za suvo oko može da se kupi bez recepata u apotekama.
Savet plus: odličan lek za suve oči čišćenje i sečenje crnog luka.Udisanje i mirisanje podstiče lučenje suza.

POSTAVI ODGOVOR