Šta znači uporni kašalj?

0
315

ta_znai_uporni_kaaljKašalj je jedan od simptoma što često zanemarujemo, bez obzira na to da li je suvi,  hronični, nadražujući ili bolni kašalj.

Hronični suvi kašalj:

Nikad ne prestaje, napadi traju po 10-15 minuta i nestane.Iz neobjašnjenih razloga nastaju i nestaju.Kod takvih slučajeva za prvu pomoć služe razne pastile za grlo, ali ako predugo traje treba poseta kod lekara.

Hronični iritantni kašalj:

Tu nema iskašljavanje, ali osoba može da oseća  kao da se sluz javlja na unutrašnjoj strani grla.Kada sluz postane gust koji može biti zbog prehlade ili alergije, javlja se refleks kašlja i sluz kaplje niz grla.Uspešno može da se leči uz savet lekara.

Kašalj kao čišćenje grla:

Kod ovog  vrsta kašlja, osoba ima osećaj da se u grlu nalazi kuglica,  a u ustima se može javiti gorak ukus.Najverovatnije je uzrok želudačne kiseline, koji ide do jednjaka.Sluznica jednjaka je dosta osetljiva i to može dovesti do upale i izaziva napad.

Suvi kašalj i teško disanje:

Javlja se nakon ozbiljne prehlade ili kod respiratorne infekcije.Uglavnom se javlja noću, ali i danju ne da mira.Ovaj kašalj je praćen sa teškim disanjem bez sluzi.Za jedno vreme može da prestaje sam od sebe.

Suvi kašalj uz  „Sviranje pluća“:

Uglavnom se manifestuje noću ili kao prva jutarnja potreba.Često se čuje zvuk „sviranje pluća“, glavni krivac je tu asthma, neki nisu ni svesni da imaju to oboljenje, zato je važno savet lekara.Inhalator je od velike pomoći.

Suvi kašalj sa grčevima:

Napad ovog kašlja počinje na zadnjem delu grla, često dovodi i do povraćanja.Uzročnik može biti medikamentozna terapija koji se uzima kod raznih oboljenja.Neke od ovih supstanci narušavaju prirodne hemijske procese, i nervni završeci u plućima postaju iritabilni.U ovom slučaju obavezan je pregled i uputstvo  lekara.

Bolno kašljucanje:

Takav kašalj uzrokuje akutni bronhitis, infekcija bronha-disajnih organa.Posebno je izražen u jutarnjim časovima, koji može biti bolan.Često bude sa iskašljavanjem zeleno-žute sluzi sa bolom u grudnom košu, upala grla, zapušenost nosa.Tu je važno mirovanje, puno tečnosti i obavezan pregled lekara.

Kašalj koji uzrokuje bol u grudima:

To je vrsta kašlja sa puno sluzi, bol u grudima, teškoće pri disanju.Najgore vreme je ujutru.Može nastati zbog opstruktivne bolesti pluća (kod pušača), a pogadja i nepušače zbog izloženosti prašine, zagadjenosti vazduha, ili genetsko nasledje.Na hroničnu bolest pluća uvek treba potražiti savet i mišljenje pulmologa.

Bolni kašalj, koji ostavlja bez vazduha:

To je uporni kašalj sa otežanom disanjem sa ostalim simptomima kao iskašljavanje krvi, gubitak apaetita i težine, bol u grudnom košu.Kašalj se dogadja u veći deo vremena, mnogo je ozbiljno oboljenje, gde je potrebno pregled i uputstvo pulmologa.

POSTAVI ODGOVOR