Merač protoka izdahnutog vazduha

0
74

fluometarMehanički merač protoka izdahnutog vazduha koristi se za praćenje respiratornih poremećaja:astme, bronhitisa, hronična opstruktivna bolest pluća, opstruktivni bronhitis.
Pomoću fluometar uredjaja meri se maksimalni protok izdahnutog vazduha, koji je važan pokazatelj stanja respiratornih puteva.Univrezalni opseg merenja od 60-800 L/min.Pogodan je za decu i odrasle.
Ima zaštitni poklopac koji omogućuje nanošenje uredjaja za svaku priliku.Poklopac može da se postavlja kao držač za lakšu upotrebu.Kontrola simptoma astme je dobra granica uspešnog lečenja.Osoba može da odredjuje kako bolest napredjuje.
Na fluometru se vidi zona koja je obeležena sa tri boje:zelene, žute i crvene.
Zelena zona je najbolja kada se osoba nalazi bez simptoma.
Žuta boja označava da su prisutni neki simptomi astme.Pluća ne radi punom snagom, kontrola bolesti nije dovoljna.
Crvena zona je pokazatelj da je bolest započeta ili uzimani lekovi ne pomažu.Ova boja jasno pokazuje i daje znak, da je potrebno hitno lečenje.Osim merača protoka vazduha treba pratiti i sledeće simptome:kašalj, glavobolja, zategnutodt grudnog koša, gubitak apetita, smanjena telesna aktivnost, učestalo korišćenje inhalatora, umor, tamni krugovi ispod očiju.
Ako su navedeni simptomi prisutni vreme je da zakažete pregled kod pulmologa.Ukoliko dete ima ove simptome sigurno se radi o nekom plućnom obljenju.Česta upotreba inhalatora ukazuje da bolest uzeo maha jer ako je lečenje započeto sa adekvatnim lekovima inhalator ne treba da bude svakodnevna upotreba u životu bolesnika.Simptome treba posmatrati danju i noću jer tako se dobija prava slika o bolesti.
Način upotrebe fluometra kod kuće:fluometar se koristi 2X na dan.Ujutru se uzastopno duva maksimalan protok vazduha 3X a za rezultat se uzima  prosečna vrednost koji se zabaležava u dnevnik za beleženje rezultata koji je upakovan zajedno sa fluometrom.Ta radnja se ponavlja isto tako i uveče.Dobijeni rezultat se tumači na osnovu zone koje su zabeležene sa strane uredjaja.

POSTAVI ODGOVOR