Hiperventilacija

0
330

Hiperventilacija je simptom koji označava ubrzano i produbljeno disanje.Hiperventilacija se često sretne kao simptom srčanih, pulmonalnih oboljenja, ali se vidja u anksioznim napadima.
Postoji i sindrom hiperventilacija koja snižava CO2 (ugljen dioksid) u krvi i za sobom povlači i odredjenu simptomatologiju.Posledica prekomernog disanja je smanjenje CO2 u krvi što dovodi do suženja krvnih sudova u koži, u mozgu, slabiju pokretljivost svih tkiva.
Klinička slika:hiperventilacija dovodi do manjka kiseonika u raznim ćelijama bez obzira na bržeg udisaja.Za posledicu nastaje:nedostatak vazduha, vrtoglavica, zamaglica, doživljaj zbunjenosti, zamagljen vid, ubrzan rad srca, utrnulost, oznojeni dlanovi, ukočenost mišića.
Hiperventilacija predstavlja fizički napor zato se oseća toplota u telu, umor, pocrvenilost, iscrpljenost, preznojanost.Korišćenjem grudnih mišića tokom hiperventilacije dovodi do napetosti, stezanja i bolova u grudima.Ukoliko se disanje  nastavlja previše duboko dolazi do sledećih simptoma:jača vrtoglavica, oštar grudni bol, muka, gubitak svesti, strah.
Hiperventilacija može da bude opasna kod sportskih takmičenja (ronilaca) jer ovo stanje izazove namerno jako disanje.Kod ovih sportaša zbog smanjenja ugljen dioksida u krvi stvara se osećaj veće sigurnosti pod vodom zbog slabe koncentracije tog gasa u krvi i ne osećaju potrebu za disanjem svežeg vazduha ili to osete kasno.
Lečenje:sastoji se od pokrivanja, stavljanja kese ili platna na bolesnikovo usta, nos da bi udahnuo ponovo izdahnuti vazduh s većem sadržajem CO2.Daju se anksiolitici.Posle hiperventilacije potreban je mir, pažnja ili čak veštačko disanje.

POSTAVI ODGOVOR