Atrezija tankog i debelog creva

0
215

Atrezija_tankog_i_debelog_crevaAtrezije (odsustvo lumena) tankog creva češće su nego atrezije debelog i učestalost je 1 : 1500 živorođene dece.

Klinička slika

Uz povraćanje i izostanak mekonijumske stolice postoji distenzija abdomena koja je veća što je opstrukcija creva distalnije. Komplikacija nekih jejunoilealnih atrezija je mogući sindrom kratkog creva.

Dijagnoza

Nativna rebdgenografija abdomena u uspravnom položaju pokazuje aerolikvidne nivoe. Njihova brojnost, izgled i raspored mogu indirektno pokazivati nivo opstrukcije. Korisno je uraditi i irigografski pregled zbod diferencijalno-dijagnostičkih mogućnosti prema mekonijskom ileusu, megakolonu, atreziji kolona.

Lečenje

Nakon postavljanja dijagnoze i  pripreme u smislu poboljšanja opšteg stanja novorođenčeta, preporučuje se operacija. U transportu je potrebno uvesti nazogastričnu sondu, nadoknađivati tečnost i ispravljati elektrolitni i acidobazni disbalans. Operativno se najčešće resecira proksimalan dilatiran deo jednjaka i po mogućnosti se radi termino-terminalna anastomoza creva.

POSTAVI ODGOVOR