Koprokultura

0
521

KoprokulturaKoprokultura je mikrobiološka pretraga pomoću pregledom stolice (feces), uzima se uzorak na razne uzročnike i u potpunosti se identifikuje oboljenje.Stolica za koprokulturu uzima se u minimalnoj količini u sterilnu bočicu u kojoj se nalazi kašičica.Feces se uzima sa različitih mesta na kojima se vidi pormena (gnoj, sluz, krv, redja stolica).Uzima se tri uzastopna stolica.
Kod crevnih bolesti uzročnici ili njihovi produkti ulaze kroz usta, razmnožavaju se u crevu i izlučuju se stolicom.Fekalno-oralno prenošenje uzročnika.Crevne bakterije imaju dosta zajedničke osobine, dobro rastu na hranljivim podlogama.Uzročnici mogu biti:
Paraziti: enterobius vermicularis, giardia lamblia, Leishmanija, Taenia saginata, Plasmodium.
Virusi: Adenovirusi, Ebola, Rota Virus, Rubeola Virus, Epstein Barr Virus, Virus Morbilli, Virus Varicella, Virus Hepatitisa.
Gljivice:Candida Albikans, Aspergillus, Microsporum, Trichophyton, Mucorales, Absidia.
Bakterije:Campylobacter, Chlamidia pneumoniae, Bacilus anthracis, Enterobacter, Escherichia colli, Haemophilus influenzae, Helicobacter pylori, Klebsiella, Proteus, Salmonella, Yersinia enterocolitica.
Nakon nalaza dobijen rezultat tačno pokazuje odredjenu bolest, koji treba lečiti.Posle odgovarajuće terapije, uzorak se ponovo kontroliše sve do izlečenja.

POSTAVI ODGOVOR