Rak debelog crijeva

0
306

ResizedImage353329-debelocrijevoRak debelog crijeva (kolorektalni karcinom) predstavlja ozbiljan zdravstveni problem u zapadnim zemljama. Kolorektalni karcinom treći je uzročnik smrti od raka i kod muškaraca (nakon raka prostate i pluća) i kod žena (nakon raka dojke i pluća), i to najčešće stariji od 50 godina. Zbog različite anamneze, rak kolona se liječi i evidentira odvojeno od raka rektuma. Rak kolona je više od 2,5 puta češći od raka rektuma. Rak rektuma definiran je kao rak koji se javlja na udaljenosti 12-15 cm od analnog ruba. Istraživanja raka mnogo su pridonijela u borbi protiv raka debelog crijeva. Danas manje ljudi umire od te bolesti i poboljšana im je kvaliteta života zbog dostupnost najnovijih i zasad najvjerodostojnijih informacija o raku, a koje se mogu naći i na Internetu.
Rak debelog crijeva i rektuma prema učestalosti je, u odnosu na sve zloćudne bolesti otkrivene u Hrvatskoj, na drugom mjestu i kod žena i kod muškaraca. Svega 30 – 40 % bolesnika ima lokaliziranu bolest u vrijeme postavljanja dijagnoze.
KOLON I REKTUM
Kolon i rektum su dijelovi probavnog sustava zaduženog za uzimanje hranjivih tvari iz hrane i zadržavanje otpadnih tvari dok ne izađu iz organizma. Kolon i rektum zajedno čine dugačku cijev koja se naziva debelo crijevo. Kolon zauzima prvih 1,5 – 2m debelog crijeva, a rektum 20 – 25 cm zadnjeg dijela debelog crijeva. Rak debelog crijeva ne mora nužno zahvatiti oba organa. Može zahvatiti samo kolon ili samo rektum.

POSTAVI ODGOVOR