Crevna viroza

0
352

Crevna_virozaOsim raznih prehlada zimi se manifestuje i crevna viroza.Put prenošenja je feko-oralni, znači neoprane ruke, konzumacije zaražene hrane i vode.Gastroenteritis mogu prouzrokovati razni virusi, kod dece je učestalija rotavirus, adenovirus, kalcivirus i norovirus infekcija.Kod odraslih je češća  infekcija kalcivirusima.

Klinička slika:

Crevna viroza može biti asimptomatska sve do dehidratacije organizma.Oboljenje se manifestuje prodromalnim periodom mučnine, povraćanje, temperatura pre pojave vodenastog proliva, nekad sa primesama sluzi i krvi.Taj proliv traje od 1-4 dana, nekad i do dve nedelje.
Važno je razlikovati virusne gastroenteritise od proliva drugih uzročnika.Na virusnu etiologiju može da se posumnja, kada je izraženo povraćanje period inkubacije duži od jednog dana i svi ostali simptomi se povlače unutar 2-3 dana sem proliva.

Dijagnoza:

Konačni dokaz crevnih virusa se tačno može postaviti laboratorijskim analizama.Upotrebom testova bazirani na otkrivanju virusnih antigena u stolici.Kulturom stolice može se isključiti bakterijska infekcija, dobro je tada uraditi analizu na parazite, kako bi se isključila i ta mogućnost.

Lečenje:

Vrlo je specifično, važan je unos elektrolita (soli i minerala), zbog rehidracije organizma.Savremena medicina ne primenjuje se davanje antiemetika, (lek protiv povraćanja), antidijaroika (lek protiv proliva),  a nikako antibiotika.
Kao pomoć služi za brzo ozdravljenje korišćenja PROBIOTIKA.

Probiotici:

Su nepatogeni živi mikroorganizmi liofilizovani u obliku Lactobacilus acidophilus, koji pomažu u popravljanju izgubljene ravnoteže crevne mikroflore.

Zaključak:

Pravilna higijena je ključ u prevenciji  crevnih infekcija.Često pranje ruke, odgovarajuća ishrana, i dovoljan unos tečnosti u organizam.Većina crevne viroze se rešava spontano a za teže slučajeve potrebno je konsultovati stručnjaka.

POSTAVI ODGOVOR