Mumps pancreatitis

0
537

mumps-pancreatitisGušterača (pancreas) je retka lokalizacija infekcije virusom mumpsa.Izvor infekcije može biti sekret iz ždrela, nosa obolele osobe.Prenosi se kapljičnim infekcijom pomoću Flugeovih kapljica, koji se oslobadjaju iz usne duplje prilkom govora, smeha, kijanja.Može biti prenos infekcije direktnim kontaktom razbolele osobe.Mumps virus izaziva zauške zapaljenje pljuvačnih žljezde, napada ždrelo i kao generalizovana infekcija dolazi do napada na ostale žlezde ili tkiva.

Simptomatologija:
Inkubacija traje oko 10-15 dana, manifestuje se jakim bolom u trbuhu, povraćanjem, mučninom, nadutosti, znojenje, opšta slabost i sjajnim masnim stolicama.

Dijagnoza:
Postavlja se na osnovu epidemioloških podataka, seroloških reakcija, laboratorijske analize.Krvna slika ukazuje na virusnu infekciju, promena leukocitarne formule.Postoji izolacija virusa koji se radi iz pljuvačke, likvora, urina.Identifikacija se vrši serološkim testovima.U serumu je znatno povišena amilaza i lipaza.

Lečenje:
Primenjuje se simptomatska terapija sa vitaminima, rehidratacija i mirovanje.Specifičnog leka nema za tu vrstu bolesti.Progrediranjem bolesti vrši se hirurško lečenje što podrazumeva  inciziju obolelih delova tkiva pankreasa.

POSTAVI ODGOVOR