Abdominalne kolike

0
511

abdominalne-kolikeBol u abdomenu predstavlja upozorenje kao zaštitni mehanizam za otkrivanje uzroka bolesti.Kolike mogu biti: intestinalne, bilijarne, renalne.Bol se oseća na lokalizaciji nadraženog organa.Bol tipa kolike se manifestuje kao posledica nadražaja neurovaskularne peteljke i grčenja glatkih mišića šupljih organa trbuha.Javlja se u napadima-grčevima, koji se smenjuju u pravilnim vremenskim intervalima.

Simptomatologija:
Ispoljavaju se opštim simptomima sa povišenom temperaturom, jakim bolovima koji mogu dovesti do hipo ili hipertenzije, tahikardije, znojenja, salivacije, svrab kože ili žute obojenosti, nekad nastaje kolaps i šok.Od lokalnih simptoma značajna je gorušica, promene usne duplje, povraćanje, hematemeza, dijareja ili zatvor, melena (crna stolica) ili sluzava, gnojna, pojava hemoroida, gastroezofagealni refluks, regurgitacija, ruminacija, podrigivanje, štucanje.Razni poremećaji u mokrenju od anurije, dizurije, oligurije, retencije, inkontinencije.
-Intestinalna kolika u  zavisnosti od okluzije bolovi mogu da se jave u epigastrijumu u vidu jakih, grčevitih, paroksizmalnih bolova, koji se popuštaju i proredjuju se, ali intenzivan bol sa zračenjem u ledja se ne popušta.
-Renalna (bubrežna) kolika je kontinuiran bol, spazmodičan.Bol se javlja iz slabine ili hipohondrijuma šireći se prema bedrenoj jami.
-Bilijarni bol nastaje kao posledica opstrukcije izvodnog kanala žučne kese.Lokalizacija je u epigastrijumu ili desnom gornjem kvadratu.Bol postaje intezivan sa razvojem zapaljenskog procesa.Taj bol se oseća u pravcu desnog ramena.

Dijagnoza:
Postavlja se na osnovu anamneze, kliničke slike, karakteristike bola, RTG nalaza, UZ, laboratorijska analiza.

Lečenje:
Vrši se hospitalizacija u polusedećem položaju mirovanja sa izdignutim uzglavljem i savijenim nogama-Fowlerov položaj zbog aspiracije povraćanog sadržaja u toku transporta.Per os ne sme se ništa davati, niti spazmolitika, analgetika, antiemetika čak ni antibiotika do nalaza specijaliste.

POSTAVI ODGOVOR