Duodenokolična fistula

0
243

holecistoduodenalna-fistulaFistula označava patološki kanal ili komunikaciju dva organa, tkiva, koji pod normalnim  uslovima ne postoje.Duodenum i kolon mogu biti povezani fistulom.Ta pojava je posledica tumorskog procesa sa zapaljenjima ili karcinoma duodenuma, kolona, žučne kese, ulceroznog kolitisa, ulkusa, duvertikulusa, Kronove bolesti, sarkoidoze i dr.

Simptomatologija:
Kod postojanja fistule izmedju duodenuma i kolona simptomi su sledeći: povraćanje, mučnina, neprijatan zadah iz usta, pojava krvi u stolici, masne smrdljive stolice, povraćanje fekulentnog sadržaja.To stanje liči na ileus i treba biti oprezan.Dolazi do gubitka telesna težine, elektrolitskog disbalansa i otoka zbog hipoproteinemije.

Dijagnoza:
Postavlja se na osnovu anamneze, kliničke slike, irigografije, endoskopskog nalaza ili kolonoskopije (uvodjenje sonde sa kamerom i snimanje unutrašnjosti creva).Najsigurnija metoda je gastroskopija sa duodenoskopijom.

Lečenje:
Vrši se hirurškim putem.Medikamentozno lečenje služi samo u sanaciju nekih komplikacija (krvarenje).Uvek se leči osnovno oboljenje.

POSTAVI ODGOVOR