Karcinoid tankog creva

0
428

Karcinoid tankog crevaKarcinoidi najčešće se javljaju u želučano crevnom sistemu koji proizvode prekomerne količine argentafinih ćelija, neuropeptida i amina kao što su bradikinin, serotonin, histamin, prostaglandin.U normalnoj izlučenoj količini te stvari kontrolišu funkciju tela.U prekomernim količinama mogu izazvati simptome karcinoidnog sindroma.Karcinoidni tumori se manifestuju iz stanica koji proizvode hormone i koji oblažu tanko crevo (enteroendokrine stanice), ili iz drugih stanica-lokacija želučano crevnog sistema, gušterače, jajnika, testisa, pluća.

Simptomatologija:
Kod pojave karcinoidnog tumora u želučano-crevnom sistemu, oslobadjaju se u krvotok nalik na hormone koji prolaze u jetru gde ih enzimi unište.Stvari koji su prošli u krvotok bez prethodne prerade u jetri slabo daju simptome.Najraniji simptom karcinoidnog sindroma je neugodnost crvenilo u glavu, vratu zbog prekomerne proizvodnje histamina, bradikina koji šire krvne žile.Simptomi se često javljaju pri palpaciji tumora, posle jela, pogrešne ishrane, kod emocionalnog šoka, stomačne tegobe, dijareja, grčevi, meteorizam.Kardiovaskularne tegobe sa tahikardijom, hipotenzivnim krizama, dekompenzacijom desnog srca.
Respiratorne tegobe, cijanoza, kožne promene, teleangiektazija, smenjivanje bledila i crvenila lica tzv. u vidu „flaševa“, glavobolja, strah, uznemirenost.

 

Dijagnoza:
Postavlja se na osnovu anamneze, kliničke slike, radiografskih ispitivanja, laboratorijske analize.

Lečenje:
Kod karcinoida bez poznate lokalizacije vrši se medikamentozna terapija.Antagonisti  serotonina, holestiramin, metildopa, H1 i H2 antagonista.Progrediranjem bolesti primenjuje se hemoterapija i interferon.

POSTAVI ODGOVOR