Postinflamatorni Periduodenitis

0
310

Postinflamatorni-PeriduodenitisInflamacijski procesi na dvanaestopalačnom crevu mogu biti komplikovani, preforirani, i time se proširuje zapaljenje na tkivo oko duodenuma.Periduodenitis je naziv za postojanje priraslica koji vrši deformaciju duodenuma i ometa funkciju.Uzroci mogu biti:penetrantni duodenalni ulkus, pankreatitis, holecistitis.Priraslice deformišu duodenum i kao posledica nastaje duodenalna dilatacija i staza.

Simptomatologija:
Tegobe počinju tek kada priraslica deformiše duodenum-otežava punjenje i pražnjenje.Nastaje bol u gornjem delu trbuha, naročito nakon obroka.Bol se manifestuje u vidu probadanja, čupanja, nadimanja, mučnine, nastanak dehidratacije i elektrolitskog disbalansa.

Dijagnoza:
Postavlja se na osnovu anamneze, radiološkog nalaza, UZ pregled trbuha, NMR, i endoskopije (snimanje unutrašnjosti creva posebnom sondom pomoću kamere), laboratorijska analiza gde se odmah primećuje povećanje SE i CRP.

Lečenje:
Vrši se hirurško lečenje.Klasična ili laparaskopska metoda, uklanjanje priraslice.Uvek se leči osmnovno oboljenje koji je prouzrokovao periduodenitis.

POSTAVI ODGOVOR