Tuberkulozni peritonitis

0
364

Tuberculous peritonitisTuberkulozni peritonitis je specijalno oboljenje peritoneuma koji je izazvano bacilom tuberkuloze.Danas se vrlo retko pojavljuje.Tuberkulozni bacil hematogenim putem prelazi na peritoneum sa udaljenih žarišnih mesta (pluća, žlezde, kosti), ili širenjem iz obolelih susednih organa (creva, bubrega).

Simptomatologija:
Ima tri oblika: eksudativni sa nalazom prisustva ascitesa zatim ulcerokazeozni oblik sa nalazom tuberkuloznih čvorova i athezivni oblik brojne priraslice izmedju pojedinih segmenata creva.Dominantna je anoreksija, mršavljenje, subfebrilne temperature, tišteći bolovi u stomaku.Postoji ascites kod athezivnog oblika.

Dijagnoza:
Postavlja se na osnovu kliničke slike, nalaza primarnog žarišta tuberkuloze u plućima ili limfnim čvorovima.Dobro je uraditi laparaskopiju sa biopsijom i histološkim nalazom radi potvrde tuberkuloznog procesa.

Lečenje:
Vrši se medikamentozno lečenje.Daju se tuberkulostatici tokom 18-24 meseca, uz visokokaloričnom ishranom.Kod postojanja apscesa, stenoze, fistule, ileusa indikovano je hirurško lečenje.

POSTAVI ODGOVOR