Ciroza jetre – Cirrhosis hepatis

0
393

ciroza-jetreCiroza jetre je hronična, progresivna, neizlečiva bolest, koju karakteriše propadanje jetrinih ćelija, stvaranje vezivnog tkiva i haotično obnavljanje tkiva, pri čemu se remeti njena funkcija.

U ovoj bolesti se javljaju četiri patološkoanatomska procesa (poremećaja) :

 • Hepatocelularna nekroza (propadanje jetrinih ćelija).
 • Stvaranje fibroznih (vezivnih) traka, koje remete normalnu građu jetre.
 • Nodulusna regeneracija ( obnavljanje ) jetrinog tkiva.
 • Poremećaj cirkulacije u jetri, koji iznova dovodi do predhodnih poremećaja.

Zašto nastaje?

 • Posthepatitisna ciroza jetre ( cizrrhosis hepatis posthepatitica ) je posledica akutnog virusnog zapaljenja jetre (hepatitisa).
 • Alkoholna citoza (cirrhosis alcocholica ), je posledica dejstva alkohola, ali i ishrane siromašne proteinima. Kod ovog oblika ciroze prvo dolazi do masne infiltracije jetre, zbog toksičnog dejstva alkohola, a zatim slede ostale promene. Pojava ciroze zavisi od vrste pića, učestalosti i intenziteta unošenja alkohola.
 • Bilijarna ciroza nastaje zbog dugotrajne holestaze (zastoj žuči ), nastale zbog bakterijske infekcije.
 • Primarna bilijarna ciroza je autoimuna bolest.
 • Pigmentna ciroza je retka. Posledica je nagomilavanja gvožđa u jetri, zbog urođenog defekta metabolizma, gde se gvožđe više resorbuje iz creva. Nagomilavanje gvožđa se vrši i u drugim organima ( srce, koža, žlezde sa unutrašnjim lučenjem).

 

Klinička slika

 

Bolest počinje sa osećajem umora, malaksalosti, gubitkom apetita i mukom. Žutica u toku ciroze jetre je uvek znak pogoršanja bolesti. Ona nije intenzivna kao kod hepatitisa (zapaljenja jetre). Praćena je svrabom kože, tamnom mokraćom i bledom stolicom.

Endokrini znaci ciroze su: ginekomastija kod muškaraca (uvećanje mlečnih žlezda), smanjenje maljavosti, atrofija testisa, sterilitet, kod žena poremećaj menstrualnog ciklusa. Zatim tu su palmarni eritem (crveni dlanovi), karminski obojen jezik i spajder nevusi (proširenja arteriola zvezdolikog ili paukolikog izgleda koja se javljaju na licu, vratu, rukama i grudnom košu).

Hematološki poremećaji: spontana krvarenja iz nosa, obilna krvarenja posle malih hirurških intervencija, tačkasta krvarenja po koži i umerena malokrvnost. Povišena telesna temperatura se javlja. U toku ciroze jetre to može da znači da je došlo do razvijanja malignog procesa.

Neuropsihički poremećaj (hepatična koma) je loš prognostički znak i znači da je počela završna faza ciroze. Ovo stanje se razvija postepeno. Menja se stanje svesti, karakter ličnosti, javljaju se promene u govoru. Prvi psihički poremećaji su konfuzija, poremećaj ritma sna i pospanost. Kasnije bolesnik veći deo dana i noći provodi u snu. Kada bolesnik ispruži ruke i raširi prste vidi se da oni grubo podrhtavaju (tremor). To je znak koji se uočava u prekomatoznom stadijumu. Sa daljim pogoršanjem bolesnik govori sporo i isprekidano, ekstremiteti postaju kruti, tetivni refleksi pojačani, vid je poremećen, a nekada ne može da se uspostavi kontrola svinktera. Stanje se postepeno pogoršava do kome. Moguća su i povremena poboljšanja. Kao posledica povećanog pritiska u hepatičnoj veni uvećana je slezina, proširene vene na trbušnom zidu oko pupka, proširene vene u donjoj trećini jednjaka, prisutna slobodna tečnost u trbuhu (ascites) i otoci (edemi). Ascites nastao u toku ciroze jetre predstavlja loš prognostički znak, sem u slučaju kada je posledica naglog gubitka belančevina i tada se može stanje popraviti.

 

Tok bolesti

 

 • Kompenzovani stadijum je početak kada je prisutno uvećanje jetre i slezine, slaba žutica, endokrini znaci, ali nema slobodne tečnosti u trbuhu i potkožnih edema. Funkcionalne probe ne pokazuju znatne promene. Tada se dijagnoza postavlja biopsijom jetre.
 • Dekompenzovani stadijum nastaje kada se pojavi ascites, edemi i izraženija žutica. Funkcionalne probe su poremećene.

 

Laboratorijski nalazi

Laboratorijski nalazi pokazuju niz bipohemijskih poremećaja. Svi oni ne moraju da budu prisutni istovremeno, a takođe i nemaju podjednak dijagnostički i prognostički značaj. Bilirubin u krvi je povišen. Belančevine « protrombinskog kompleksa » su snižene, pri čemu sniženje V faktora označava lošu prognozu. Ukupne belančevine u serumu su smanjene. Povišene vrednosti aspartat aminotransferaze (AST) i alaninaminotransferaze (ALT), ili tzv. transaminaza, su od posebnog značaja. Biopsija, uzimanje uzorka jetrinog tkiva putem posebne igle,i histološki pregled uzorka, potvrđuju dijagnozu. Preporučuje se pacijentima sa hroničnim hepatitisom ili kompenzovanom cirozom jetre, gde se još nisu razvili svi simptomi bolesti. Ultrazvučni pregled abdomena, kompjuterska tomografija (CT) i magnetna rezonanca (NMR) su tehnike koje mogu biti korisne u određivanju stadijuma bolesti.

Komplikacije:

 • Akutna krvarenja iz proširenih vena jednjaka i želuca i ulceracija sluzokože želuca.
 • Ponavljane infekcije, zbog smanjenja otpornosti organizma.
 • Primarni karcinom jetrinih ćelija.

 

Prognoza

Alkoholna ciroza ima bolju prognozu od ostalih, posebno ako se prestane sa uzimanjem alokohola. Loš prognostički znak je pojava ascitesa, pogoršanje žutice, kao i dugotrajna žutica bez obzira na njen intezitet, kao i nereagovanje organizma na diuretsku terapiju.

 

Lečenje

Kod alkoholne ciroze prekidanje unošenja alkohola dovodi do značajnog poboljšanja. U ostalim cirozama mogu se koristiti imunosupresivna sredstva i kortikosteroidi. U principu ciroza je neizlečiva bolest, ali se može usporiti njen tok. Posebno je bitna raznovrsna ishrana i dovoljan odmor bolesnika. Preko dana ležati obavezno nekoliko časova.

 

U prekomatoznom stadijumu se belančevine smanjuju na 50g dnevno i ograničava unos soli. Ako mirovanje i dijeta nisu dovoljni da se smanji ascites, dodaju se diuretici, koji izbacuju tečnost. Ponekad je neophodno da se izvrši paracenteza, tako što se tankom iglom probuši trbušni zid i izbaci nekolikio litara tečnosti. Transplantacija jetre je moguća. Problem kod nje je naći antigenetski podudarnu da je nebi organizam odbacio.

Šta možete da učinite ishranom?

Ishrana je veoma bitna, jer ona može da uspori tok bolesti . Unositi raznovrsnu hranu. U početku, ako je dosta izražena muka jede se obrano mleko, postan sir i jogurt, sokovi i kompoti. Kasnije se uvodi kuvano pileće i juneće meso, riba, integralni hleb, soja, voće i povrće. Znači unosi se malo manje masti , a dovoljno balančevina i ugljenih hidrata. Veštačke vitamine i hepatoprotektivne lekove uzimajte samo po preporuci lekara. So i belančevine se smanjuju kod postojanja ascitesa.

POSTAVI ODGOVOR