Gastroezofagealna refluksna bolest

0
521

Gastroezofagealna_refluksna_bolestIncidencija
Gastroezofagelana refluksa bolest (GERB), je patološko stanje uzrokovano refluksom (vraćanjem) želučanog sadržaja u jednjak, a obuhvaća veliki raspon bolesti – neki pacijenti imaju simptome (retrosternalno pečenje, žarenje, podrigivanje, regurgitacija kiseline) bez pojave upale sluznice dok drugi imaju ezofagitis ili uznapredovale komplikacije poput Barrettovog jednjaka i peptičkih striktura uz samo blage simptome. Javlja se kod 45-80% trudnica, a 52% trudnica će iskusiti ovu bolest u prvom trimestru, 24-40% u drugom trimestru, a 9% trudnica u trećem trimestru.

Patogeneza
I mehanički i intrinzični čimbenici su uključeni u nastanak ove bolesti. Poremećeni motilitet jednjaka, smanjeni tlak donjeg sfinktera jednjaka, te povećani intragastrični tlak pridonose nastanku GERB-a u trudnoći. Važnu ulogu imaju i povećani intraabdominalni tlak zbog gravidnog uterusa.

 

Klinička obilježja
Klinička manifestacija GERB-a u trudnoći je vrlo slična prezentaciji u općoj populaciji. Glavni simptomi su regurgitacija i žgaravica iza prsne kosti. Gornja endoksopija je indicirana kada se sumnja na komplikacije ove bolesti, jer se na temelju dobre anamneze uglavnom sa visokom sigurnošću može postaviti dijagnoza. 24-satna PH metrija može biti od koristi kod atipičnih manifestacija i refraktornih simptoma.

 

Terapija
Glavni problem je liječenje GERB-a u trudnoći, kako bi se izbjegao štetan utjecaj lijekova na razvoj djeteta. Lijekovi izbora za liječenje GERB-a su inhibitori protonske pumpe (IPP), vrlo sigurni i učinkoviti lijekovi za pacijente koji nisu u stanju trudnoće. Nedavna istraživanja na životinjama i trudnicama potvrđuju sigurnost uzimanja IPP i tijekom trudnoće (preferira se lanzoprazol). Međutim, kako trudnica često izbjegava uzimati lijekove u trudnoći zbog straha i predostrožnosti od potenijalnih nepoželjnih učinaka lijekova, lijekovi H2- antagonisti poput cimetidina, ranitidina i famotidina (klasa B, iako prolaze placentarnu barijeru), imaju prednost u odnosu na IPP, jer je više podataka o sigurnosti njihova abuzusa tijekom trudnoće, stoga su lijekovi izbora u trudnoći.

 

Jedan od najsigurnijih načina liječenja je promjena životnih navika:
• Spavanje na uzvišenom uzglavlju, na dva jastuka, pod 45 stupnjeva
• Spavanje i ležanje na lijevom boku smanjuje povrat kiseline u jednjak
• Izbjegavanje potencijalno štetne hranu i napitaka poput kave, čaja, alkohola, koka-kola, čokolada, masnoće, agrums…
• Jesti manju količinu hrane u više obroka dnevno, a ne 3 obroka dnevno obilnih porcija
• Nakon jela, izbjegavati ležeći položaj
• Izbjegavati obrok neposredno prije spavanja, najbolje je ići na spavanje par sati nakon večere
• Izbjegavati usku odjeću, posebno u području trbuha
• Pušenje cigareta potiče pojavu simptoma GERB-a
• Žvakanje gume za žvakanje stimulira izlučivanje sline koja sadrži bikarbonate te na taj način neutralizira kiseli sadržaj
• Ukoliko ove mjere ne dovedu do poboljšanja ostaje nam uzeti antacide koji će neutralizirati kiseli sadržaj želuca. Antacidi nisu lijekovi izbora za liječenje GERB-a, ali mogu smanjiti tegobe poput kiselosti, te je prednost što se ne apsorbiraju sistemski. Najbolje ih je uzimati sat vremena nakon jela i neposredno prije spavanja. Međutim, antacidi mogu dovesti do nuspojava- proljeva i zatvora stolice, a osim toga otežavaju i apsorpciju željeza, čije su potrebe u trudnoći povećane zbog rasta i razvoja fetusa. Posljedica može biti izraženija anemija kod majke.

Prognoza
Ishod trudnoće je odličan kod ove GI bolesti, a postoji tendencija ponovnog javljanja u slijedećim trudnoćama.

POSTAVI ODGOVOR