Jetra koja život znači

0
363

Jetra je centralna laboratorija koja učestvuje u svim metaboličkim procesima organizma.Igra važnu ulogu u metabolizmu belančevina, sintetiše serumske albumine alfa i beta globuline, fibrinogen kao i koagulacione faktore protrombinske grupe.Omogućava katabolizam aminokiselina putem oksidativne dezaminacije i transaminacije.Omogućava sintezu ureje.
Takodje igra veliku ulogu u metabolizmu masti.Prima hilomikrone (čestice masti iz limfe), slobodne masne kiseline iz krvi.Vrši sentezu holesterola kao i njegovu esterifikaciju.
Glavnu ulogu igra u metabolizmu ugljenih hidrata, vrši sintezu glikoze, počev od lipida i proteina (neoglikogeneza) i stvara putem transformacije drugih šećera.Jetra je u stanju da pretvori glikozu u lipide  (masna jetra gojaznih osoba).Jetra predstavlja skladište glikoze oblik koji se naziva glikogen.
Važnu ulogu igra u detoksikaciju organizma od lekova, otrova i u inaktivaciji izvesnih hormona.Predstavlja skladište vitamina B12.Pored svih tih endokinih funkcija  jetra obezbedjuje i lučenje žuči, koja omogućava eliminaciju bilirubina,-otpadne materije koja nastaje u normalnoj  hemolizi eritrocita, zatim eliminaciju viška holesterola iz organizma u obliku žučnih soli, koje omogućavaju apsorpciju lipida u intestinalnom traktu.
Endotelijalne ćelije jetre naročito Kupferove ćelije smeštene na periferiji režnjića apsorbuju koloidne čestice i bakterije koje kruže organizmom u cirkulaciji.
Ovako velika fiziološka aktivnost jetre omogućava da prima krv iz čitavog intestinalnog trakta i sa njom sve proizvode intestinalne apsorpcije.
Funkcija jetre se svrsta u četiri grupe: egzokrina funkcija, endokrina funkcija, zaštitna, krvotvorna funkcija.
Egzokrina funkcija se sastoji od stvaranja žuči, apsorpcije masti i proteina, sprečavanje truljenja, smanjivanje otrovnosti toksina, sprečavanje koagulacije sluzi.
Endokrina vrednost jetre se svodi na stvaranje glikogena.
Zaštitna funkcija obuhvata fagocitozu, kolidostabilizaciju, ulogu u stvaranju i održavanju imuniteta.
Uloga jetre u stvaranju krvi pripada fetalnoj eritrocitopoezi.
Važno je da izbegavamo toksične materije koji uništavaju jetru.Štetno je preterano konzumiranje alkohola.Unošenje raznih lekova koji u svojoj genezi oštećuju funkcionisanju jetre.Izbegavati kancerogene supstance .Svakodnevno treba da obezbedjujemo energetsku potrebu organizma, hranljivu vrednost i poterbne rezerve.Ishrana treba da se sastoji od što većeg broja različitih namirnica koji odgovara u kvalitativnom i kvantitativnom pogledu.

POSTAVI ODGOVOR