Povišen bilirubin kod odraslih

0
114

Povišen bilirubin kod odraslihPovišen nivo bilrubina u krvi kod odraslih ukazuje na neke neregularnosti kod funkcije jetre ili žuči.Zato treba ispitati hepatobilijarni sistem.Obaviti relevantne laboratorijske analize.
Referente vrednosti bilirubina su:
direktni bilirubin:00-6,6 µmol/L
totalni bilirubin:00-21,0 µmol/L
ukoliko vrednosti nivoa bilirubina van prikazanih granica moguće su sledeća oboljenja:
*problem sa funkcionisanjem jetre
*neki problem sa funkcionisanjem žučne kese
*moguće da imate Gilbertov sindrom
*da ste hronično umorni, iscrpljeni i neispavani.
Kada je mali porast bilirubina pokazuje na izmenjenu funkciju jetre.Uzroci povišenog bilirubina mogu nastati zbog dugotrajnog uzimanja nekih lekova tetraciklina, antiinflamatorni lekovi, antidepresivi, zatim postojanja kamena u žučnoj kesi, virusne upale-hepatitis (A,B,C).Stroga dijeta naročito kod mladje populacije.
Treba naznačiti da snežene vrednosti nivoa bilirubina nemaju dijagnostički značaj.
Kod povišenog nivoa bilirubina treba svakako uraditi ultrazvuk jetre i žučne kese.Ukoliko je sve u redu, tada treba posumnjati na Gilbertog sindrom.Treba više da se odmorite, da organizam lakše metabolizuje višak bilirubina.Ova bolest je bezopasna i prenosi se genima.
Treba da pazite da ne dodjete u stanje dehidratacije, teške gladi, da ne radite fizičke poslove i da se dobro naspavate.Ne konzumirajte alkohola, gazirane napitke i naravno drogu.Živite zdravo i nakon 3-4 meseca ponovite nalaze.

POSTAVI ODGOVOR