Koagulacija krvi

0
1107

koagulacija-krviNakon traume krvnog suda, odvija se fiziološki proces koagulacija krvi ili zgrušavanje, usled delovanja raznih činioca, stvara se koagulum-krvni ugrušak, koji poput čepa zatvara krvni sud.To je jedan od procesa hemostaze koji obuhvata: sužavanje krvnog suda, stvaranje trombocitnog čepa, formiranja krvnog ugrušaka, stabilizaciju ili razlaganje (liza).U slučaju povrede u zavisnosti od veličine krvnog suda, krvarenje može da traje od 5-15 minuta, ili duže ukoliko se radi od većeg krvnog suda.U toku zgrušavanja deluje mišićno tkivo, trombociti-krvne pločice, različiti proteini.Nasuprot koagulacije postoji mehanizam inhibicije ( kočenja).Kod zdrave  osobe ovi procesi su u ravnoteži.

Klinička slika:

Nekad se vidja  razna krvarenja u koži, sluzokoži, krvarenja iz nosa, urinarno, intestinalno, respiratorno, genitalno, zglobno, sa zubnog mesta.
Za vreme detinjstva u retkim slučajevima primećuje se postojanje tzv.urodjeni poremećaj krvarenja hemofilija ili je primećen zbog neke druge bolesti.Postoji pojačana sklonost-hiperkoagulabilnost i mogućnost stvaranja ugrušaka-tromba u cirkulaciji.Tromb se najčešće stvara na koronarnim krvnim žilama, srčana pregrada, na bazi mozga, arterije nogu, vene ruke i noge, intestinalne arterije  tj. takozvani embolički incident.

Dijagnostikovanje:

Postoji veliki broj laboratorijskih testova.Tj. globalni test ispitivanja ili testovi probiranja, kojima se odredjuje neke faze zgrušavanja.Protrombinsko vreme (PV), fibrinogen, vreme krvarenja, vreme koagulacije.
Pre svake operacije je potrebno uraditi vreme krvarenja i proces zgrušavanja krvi organizma.Za preoperativnu obradu uključuju se tzv.globalni testovi zgrušavanja (PV, aPTV i fibrinogen).Kod sistematske kontrole krvne slike dobro je prekontrolisati i protrombinsko vreme.Referentna vrednost je izražen u postotku  (1,0=100%). Znači normalnim vrednostom se smatra protrombinsko vreme  ako je jednako ili je više od 0,70%, snižena vrednost ukazuje na povećanu sklonost krvarenju.
Organizam raspolaže sa više sistema, koji mogu da spreče nastanak zgrušavanja krvi.Usled nedostatka faktora koagulacije može da se nastavi hemostaza.Faktori koji sprečavaju zgrušavanje krvi :antitrombin, heparin, protein C, makroglobulin, trombomodulin, urokinaza.

POSTAVI ODGOVOR