Kardiopulmonalna reanimacija

0
360

Kardiopulmonalna_reanimacijaKardiopulmonalna reanimacija  (KPR) je kombinovana metoda služi za oživljavanje osoba, koji je doživeo zastoj disanja ili rad srca tj. kardiorespiratorni arest.Glavni cilj ove metode je uspostavljanje funkcije disanja i krvotoka, kao i analiza srčanog ritma, naročito kod tahikardnih poremećaja omogućuje primenom defibrilatora.Zbog prekida krvotoka, nastaje poremećaj srčanog ritma, nastupa gubitak svesti, koji nakon tridesetak sekundi praćen prestankom  disanja.Od prekida cirkulacije za 60 sekundi proširuje se pupila, to je znak centralne hipoksije.Za tri minuta nastaje oštećenje CNS-a, za pet minuta nastaje trajno oštećenje.Za sprovodjenje reanimacije je dovoljno konstatovati nesvesticu, besvesno stanje i prekid disanja.Provera pulsa na arterijama-arteria carotis,na preponama arteria femoralis.
Važna je reakcija u reanimaciji.Poziv hitne medicinske pomoći, osobu položiti na ledja i uslediti reanimaciju: 2:15 to bi zančilo 2X disanja, i 15 masaža srca.Brzina masaža srca iznosi oko 10/min. dok frekvencija disanja oko 15 u minuti.
Reanimacijom se obezbedjuje količina kiseonika mozga, srca i drugim vitalnim organima, dok se ne uspostavi dobra srčana akcija i spontano disanje.Stanice mozga su osetljive na hipoksiju i duži period od 3-5 minuta dovodi do nepovratnog oštećenja mozga. Važno je na vreme prepoznati kardiorespiratorni zastoj jer preživljavanje i oporavak bolesnika je ključ uspeha kardiopulmonalne reanimacije.
Uzroci su mnogobrojni:akutni infarkt miokarda, plućna embolija, cerebrovaskularni insult, krvarenja, udar električne struje, neregulatorni srčani ritam, hipoksija, hipotermija itd.

Reanimacija tehničkom metodom:

Kardiopulmonalna reanimacija  se vrši putem defibrilatora, ako nam je na raspolaganju.Na  osnovu očitanog  EKG-a utvrdjuje se algoritam o primeni defibrilatora.Uz praćenje električnih promena na EKG-u putem monitoringa i defibrilatora se odlučuje za dalje postupke.U toku reanimacije uključuje se i lekovita terapija na prvom mestu je Adrenalin 1 mg. intravenozno sa 9 ml. sol. Nacl 0,9% ili aqua redestilata na svaka 2-3 min.Kod asistolije posle ove terapije daje se Atropin 3 mg. u istoj pripremi kao Adrenalin.
Postoji izrada tzv.lanac preživljavanja, koji se sastoji od 4 medjusobno povezana prstena-karike za preživljavanje:
Prva karika u lancu je rano prepoznavanje aresta-prva pomoć.
Druga karika primena kardiopulmonalne reanimacije, masaža srca i veštačko disanje.
Treća karika je rana defibrilacija, ponovo pokretanje rad srca.
Ćetvrta karika je postreanimacijska metoda.

POSTAVI ODGOVOR