Uzročnik krvnog pritiska je u mozgu

0
299

Uzrocnik_krvnog_pritiska_je_u_mozguJedan od uzročnika za povišen krvni pritisak je protein u mozgu, dok su raniji stavovi bili da je srce odgovorno za takvo stanje.Naučnici u Bristolu su izolovali protein JAM-1 u mozgu, koji blokira bela krvna zrnca i dolazi do zapaljenja, zatim ugrožava krvotok i time se smanjuje dovod kiseonika u mozak.
Smatra se da je hipretenzija vaskularno i upalno oboljenje mozga više nego kardiovaskularana bolest.Sledeći korak treba da bude pronalazak lekova, koji će smanjiti upalni proces krvnih sudova i poboljšava krvotok prema mozgu.
Hipertenzija predstavlja povišen krvni pritisak zbog bolesti krvnih sudova ili u nekim organima.Sistolni pritisak je normalan od 16-18 KP ili 120-135 mm živinog stuba.Dijastolni pritisak (donji) je normalan sa vrednostom od 10-11 KP ili od 75-85 mm živinog stuba.
Za nastanak hipertenzije igra ulogu i psihološki mehanizam, zato se smatra i psihosomatskom bolešću.Ukoliko se ne leči može da izazove srčani, moždani udar ili da ošteti bubrege.

POSTAVI ODGOVOR