Aneurizme

0
427

aneurizmeAneurizme su ograničena proširenja krvnih sudova.Može da se javi na aorti ili arterijama na periferiji.Uzroci mogu biti: porodična predispozicija, slabost zida krvnog suda, aortitis, ateroslerosis, trauma, gljivične infekcije, povišen krvni pritisak, pušenje.Najčešće aneurizme aorte se javlja u trbušnom delu.

Simptomatologija:
Zavisi u kom delu se javlja, ako se radi o aneurizmu abdominalne aorte tegobe počinju ispod bubrežnih arterija i šire se prema ilijačne arterije.Javlja se lumbosakralni bol, pulzacija u trbuhu.Ponekad aneurizme se brzo povećavaju i prete rupturom (pucanjem) ali mogu i rupturirati bez prethodnih simptoma.
Torakalne aneurizme (grudne) aorte manifestuju se dubokim difuznim bolom u grudnom košu sa disfagijom (otežano gutanje), hemoptizom  (iskašljavanjem krvi), promuklosti ili suvim nadražajnim kašljem.

 

Dijagnoza:
Postavlja se CT-om ili UZ, Skener uz primenu  intravenskog kontrasta se može ustanoviti veličina, zahvaćenost, proširenost i ostale karakteristike aneurizme.Sa aneurizmom trbušne aorte bolesnici uglavnom imaju generalizovanu aterosklerozu, zato je uvek potreno proveriti kardiovaskularni status.

Lečenje:
Tok lečenja zavisi od veličine aneurizme.Ruptura nastaje ako je širina aneurizma veća od 6 cm.Spada u hitnu hirurško stanje i uvek se preporučuje operacija.

POSTAVI ODGOVOR