Birgerova bolest

0
353

Birgerova bolestBirgerova bolest je inflamatorna bolest arterija i vena, koji mogu da se začepe krvnim ugruškom.Dolazi do oštećenja tkiva koju ti krvni sudovi hrane, nastaje infekcija i gangrena.Uzrok nastanka bolesti je duvan, genetska predispozicija.Obuhvata više populaciju muškog pola pre 45 god. života.

Simptomatologija:
Prvi simptom je hladnoća u nogama sa klaudikacijom.Javljaju se bolovi u rukama i nogama prilikom fizičke aktivnosti, zatim ti ekstremiteti poblede.Bol na hladnoću se širi kao i zapaljenjski proces.Kasnije nastaje bol i u mirovnom stanju.Zahvaćeni su pre prsti nego ekstremiteti proksimalno.Zbog smanjenosti protoka krvi u tkivama, nema dovoljnog kiseonika-hranljiva materija koji može dovesti do amputacije organa usled gangrene.

Dijagnoza:
Klinički pregled sa anamnezom uglavnom već može ukazati na Birgerovu bolest, ali se ipak rade dopunski testovi na dijabetes, lupus, sklerodermija ili bolesti zgrušavanje krvi.Radi se angiografija i biopsija.

Lečenje:
Prekid duvana je na prvom mestu.Izbegavanje hladnoće zbog sužavanja krvnih sudova.Daju se razni lekovi za širenje krvnih sudova-vazodilatatori, zatim antikoagulansi i analgetici zbog jakih bolova.Ukoliko dolazi do gangrene amputacija je neminovna.

POSTAVI ODGOVOR