Značaj perkutane transluminalne angioplastike

0
95

Značaj perkutane transluminalne angioplastikaInvazivna kardiološka i radiološka tehnika je mehaničko širenje suženih i začepljenih krvnih sudova izazvan aterosklerotičnim plakovima primenom balon kateterizacije.
Na preponu u arterijski ili venski sistem kroz otvor na krvnom sudu uvodi se specijalni žičani katetar sa ili bez praznog gumenog balona na vrhu.Plasira se u predeo suženja na krvnom sudu, zatim se napumpava vodom odredjenom količinom pod pritiskom većim od normalnog krvnog pritiska (75-500 puta), tj. 6-20 atmosfera.Balon sabija, skida masne naslage sa zida krvnog suda otvara-širi lumen krvnog suda i rekanališe protok krvi kroz snižen krvni sud.Kada se završava dilatacija krvnog suda balon ispumpava i izvlači iz cirkulacionog sistema bolesnika.
Indikacije su:
*učestali bolovi u grudima (angina pektoris), koji ne reaguje na lek.
*ishemija na području srčanog mišića uzrokovano suženom koronarnom arterijama.
*uzima se u obzir i zdravstveno stanje bolesnika za sprovodjenje intervencije.
*vrši se prognoza da će lečenje biti uspešno primenom angioplastike sa ili bez stenta.
*nema dovoljno dokaza o smanjenom protoku krvi u srčani mišić.
*kada samo malo opasnosti su u području srca.
Vrste periferne angioplastike:
Periferna angioplastika je interventna radiološka procedura sa balon katetrom vrši se rekanalizacija suženja ili začepljenosti krvnih sudova van koronarnih srčanih arterija.Primenjuje se u lečenju arteriosklerotičnim suženim promenama na trbušnom, nožnom i bubrežnih arterija.Nekad se kombinuje sa ugradnjom perifernog stenta.Sa ovom tehnikom moguće je sprečiti amputaciju udova kod gangrene gde preti opasnost.
Koronarna (srčana) angioplastika ili perkutana koronarna intervencija se primenjuje u lečenju stenoze zbog gomilanja holesterolom prepunjenih plakova, koji se formiraju u aterosklerozi.
Angioplastika bubrežih arterija
Ateroslerotične opstrukcije-začepljenje, suženje bubrežnih arterija mogu se lečiti angioplastikom.Suženje bubrežnih arterija može dovesti do pojave maligne hipertenzije-gubitka bubrežnih funkcija zbog ishemije izazvan u bubrežnom tkivu.
Karotidna angioplastika
Karotidne arterije se nalaze na levoj i desnoj strani vrata i glavni su arterije za krvne sudove, koji snabdevaju mozak.Stenoza karotidnih arterija mogu izazvati poremećej cirkulacije krvi u lobanjskoj duplji sve do moždanog udara.Visoko rizičnim bolesnicima primenjuje se karotidna angioplastika, ili čak metoda naduvavanje malog balona u predelu začepljenja karotidnih arterija, kako bi se proširili i stvorili uslov za normalnu cirkulaciju.
Cerebralna (moždana) balon angioplastika
Od najčešćih komplikacija je vazospazam subarahnoidalne hemoragije i predstavlja reakciju krvnih sudova na krvne produkte u subarahnoidalni prostor.Spazam krvnih sudova može dovesti do trajnih ishemijskih oštećenja mozga.Metoda cerebralna balon angioplastika omogućava širenje većih krvnih sudova nakon vazospazma rupture aneurizme u lobanjskoj duplji.
Dopunske metode u angioplastici:
Pored balon kateterizacije postoje drugi tipovi angioplastike koji se koriste sa balonom.
Metalni stentovi: su veoma efikasni za lečenje i sprečavanje začepljenja krvnih sudova čime se izbegava hitnih bajpas operacija.Stent obezbedjuje lumen krvnog suda od onog koji stvara konvencionalna balon angioplastika odmah nakon intervencije.Manja je učestalost restenoze.
Lekom obloženi stent:u suženi krvni sud ugradi se lekom obložen stent.Izradjeni su od metala i obloženi citostaticima, kao što je Sirolimus itd.Ova vrsta stenta postepeno oslobadja aktivnu komponentu leka koji sprečava proliferaciju glatkih mišića.
Aspiraciona endartektomija:sastoji se od metode minijaturnih rotirajućih sečiva, koji seku masne depozite i odstranjuju iz tela.
Rotaciona aterektomija: izvodi se dijamantskim burgijama na vrhu katetera koji pretvaraju u prah teška začepljenja krvnog suda.
Intrakoronarna lasersko angioplastika:koristi se katetar na vrhu sa malim laserom umesto balona.Kada se primenjuje unutar srčanih atrerija laser emituje pulsirajući svetlostni snop, koji uništava masnih plakova, koje sadrže kristale holesterola koji sužavaju sužene arterije.
Dobra strana i rizik sa komplikacijama:
-dobra strana angioplastike je što ne zahteva operativno otvaranje grudnog koša ili nekog dela tela.Radi se kod vitalno ugroženih bolesnika, kod dece i gde je anestezija kontraindikovana.
-rizik koji nosi angioplastika, kod starijih bolesnika koje pate od dijabetesa ili bubrega ili imaju veći broj bolesti srca ili imaju sklonost za stvaranje ugrušaka u arterijama srca.Kod pušača naročito ako posle intervencije nastave sa pušenjem.Ako u toku postupaka angioplastike povećava se rizik od ponovnog začepljenja, reokluzija rekanalisane arterije, što zahteva hitnu hiruršku bajpas operaciju.
-komplikacije:kao što su infarkt miokarda, moždani udar, problemi sa bubrezima.
Najčešće komplikacije angioplastike su još:
*krvarenje (hematom) na mestu uboda
*iznenadno začepljenje srčane arterije
*oštećenje krvnog suda na mestu uboda
*nakon primene angioplastike-srčani udar
*alergijska reakcija na kontrast tokom angioplastike
*problemi sa bubrezima, težak dijabetes
*zgrušavanje krvi-tromboza stenta
*poremećaj srčanog ritma.

POSTAVI ODGOVOR