Ankiloglosija

0
501

AnkiloglosijaAnkiloglosija je urodjena, nasledna anomalija jezika, kod koje je frenulum linguae kratak, neelastičan, zadebljan, zbog toga  je smanjena pokretljivost jezika.Ova pojava daje poteškoće dojenju, na razvitak govora i na higijenu usta.Ankiloglosiju delimo na više tipova: umerenu, blagu, jaku izraženu.Dete ne može da isplazi jezik preko donje usne, ili donje vilice zbog toga na zadnjem delu jezika se stvara grba.Jezik mora da prelazi preko desni donje vilice pre kontakta s dojkom.Jezik pri početku dojenja uvlači bradavicu i areolu u usta i stvara svojevrsni kanal.
Vrh jezika pritiska mlečni kanal i pokretima jezika potiskuje prema bradavici.Zadnji deo jezika se odmiče, stvori se negativan pritisak. Ukoliko je protruzija ograničena dojenje je nemoguće.
Dete sa ankiloglosijom često ovaj problem kompenzuje sa vilicom umesto jezika.Površnim zahvatom će gristi dojku i koristiti usne za njeno izmuzavanje, ali tu su  teške posledice.
Za majku stvara problem oštećenje bradavice, ispuštanje mleka, smanjeno stvaranje mleka, rani prekid dojenja, depresija, umor.
Za dete isto postoje posledice kao što je prekid u toku sisanja, iscrpljenost, frustracija, dehidratacija, otežano gutanje, povećana opasnost od gušenja.
Kod malog deteta postoji otežan govor, nemogućnost lizanje sladoleda, deformitet donjih zuba.
Lečenje:potrebno je uraditi frenulotomiju, može se izvesti i ambulantno.Bez anestezije se može uraditi do četvrtog meseca života zato treba praktikovati što ranije izvesti intervenciju.

POSTAVI ODGOVOR