Kada grlo zaboli

0
413

Kada_grlo_zaboliUlazimo u doba kada je grlo preosetljivo, upaljeno, kada nas boli ili teže gutamo. Evo šta da učinite da bi vas što manje bolelo
POLAKO ulazimo u doba kada je grlo preosetljivo, upaljeno, kada nas boli ili teže gutamo. Uglavom su krivci za to virusi ili bakterije, ali grlo može da bude iziritirano i zbog suvog vazduha, cigareta i slično. Evo šta možete da učinite da bi vas što manje bolelo:

Vitamin C

Bilo da je reč o prehladi, gripu ili gnojnoj upali, vitamin C će ojačati vaš imuni sistem i žestoko se suprotstaviti svakoj infekciji. Kako njime obiluje limun, napravite limunadu od pola limuna, tople vode i meda. Med se odavno koristi kao lek za upaljeno grlo, jer ima antibakterijska svojstva, a i izvlači vodu iz upaljenih tkiva što pomaže smanjenju otoka. Dodajte ga u šoljicu vruće vode ili u biljni čaj.

Beli luk

Čak i onaj u prahu ima antibakterijska i antiseptička svojstva. Uopšteno, reč je o moćnom savezniku u borbi protiv infekcija.

Ehinacea

Ubrzava ozdravljenje zbog svojih antibakterijskih i antivirusnih svojstava.

Slana voda

So deluje kao blag antiseptik, pa rastopite pola kašičice u čaši tople vode, isperite grlo, ispljunite. Činite to četiri puta dnevno. Grlo, takođe, možete da isperete sodom bikarbonom i vodom.
Dišite kroz nos, jer je to prirodan način da ovlažite vazduh koji udišete.
Ako vam je grlo često upaljeno, razmislite o tome da promenite četkicu za zube, jer je moguće da su se na njoj nakupile bakterije koje vas ponovo mogu zaraziti.
Tokom zime na radijatore svake večeri stavite posude sa vodom kako bi vazduh bio vlažan. To će učiniti da grlo ne bude suvo.

POSTAVI ODGOVOR