Upala uha

0
563

Upala_uhaČak 70 odsto dece bar jednom preboli upalu uha. Prehlada može da dovede do nakupljanja tečnosti iza bubne opne, a to je idealno mesto za razmnožavanje bakterija i virusa
UPALA srednjeg uha je jedna od najčešćih bolesti kod beba i male dece. Statistika pokazuje da je do treće godine bar jednom preboli čak 70 odsto devojčica i dečaka. Ova upala može da se javi u bilo koje godišnje doba, ali je češća u hladnijim periodima, kada se javljaju respiratorne infekcije nosa i trećeg krajnika.
Dr Dragica Ivetić, specijalista ORL iz beogradskog Doma zdravlja „Mirijevo“ kaže da je najteži period za lečenje uha predškolski uzrast, jer se vezuje za prvi boravak u kolektivu.
Stanje predškolske dece je zadovoljavajuće, oni dobro čuju i imaju zdrave uši, ali je činjenica da veliki procenat mališana sa polaskom u vrtić ima problema sa upalama – napominje doktorka. – Anatomski sklop je takav da već prvi boravak u grupi može da predstavlja problem. Deca se „lančano“ razboljevaju, ali to i nije toliko loše, jer se tako stiče imunitet. Dobro je da mališani to prođu u vrtiću, jer će kasnije biti otporniji na bakterije i viruse.
Dr Ivetić napominje da se pipanjem uha ne može postaviti dijagnoza upale unutrašnjeg uha. Beba koju boli uho plače, vrišti, ne može da sisa, ima kijavicu i temperaturu.
Upale obično počinju prehladom, koja može da dovede do nakupljanja tečnosti iza bubne opne – objašnjava dr Ivetić. – Ona sama po sebi nije problem, ali je idealno mesto za razmnožavanje bakterija ili virusa koji uzrokuju upalu. Akutna upala može da bude veoma bolna. Ove tegobe kod dece često prati i povišena temperatura, a mališani mogu biti razdražljivi i bezvoljni. Roditelji bi od rođenja trebalo da vode računa o čistoći bebinog nosa, a to podrazumeva korišćenje fiziološkog rastvora i uklanjanje sekreta, ukoliko ga ima. To će olakšati disanje, a i sprečiće zadržavanje infekcije u nosu i širenje u srednje uvo.
Lekari kažu da kod upale uha kratkoročno može da pomogne zagrevanje bolnog mesta suvim peškirom. Većina doktora ne preporučuje antibiotike, a naročito ne njihovu upotrebu pre pregleda doktora specijaliste.
KOMPLIKACIJE NIZ od tri do četiri upale može da dovede do sekretornog otitisa, kad to više nije upala i ne boli, ali utiče na sluh – objašnjava dr Dragica Ivetić. – Tada se mora lečiti „agresivnije“. Antibiotici se daju samo u akutnoj fazi, 10 dana, ali tek nakon pregleda lekara.

POSTAVI ODGOVOR