Bol u grlu

0
605

Bol u grluBol u grlu znači zapaljenje sluznice kao posledica infekcije ili iritacije.U zavisnosti od toga koja su područja upaljena razlikuje se:
-Upala sluzokože ždrela-faringitis, obično je posledica neke infekcije koji je praćen bolnim tegobama prilikom gutanja, nekad su pogodjeni i limfni kanali, to je posebna forma naziva se angina lateralis.
-Upala glasnih žica ili grkljana-laringitis, najčešće je izazvan virusom ili bakterijom.Simptomi su grebanje u grlu, suvi kašalj, promuklost sve do gubitka glasa.
-Zapaljenje krajnika-angina tonsillaris ili tonsillitis je zagnojeno zapaljenje krajnika, koji je izazvan infekcijom.Krajnici su otečeni žućkasta-beličasta naslaga od gnoja ili samo sa sitnim tačkicama, koji se šire.Ukoliko su krajnici već uklonjeni može doći do tzv.angine lateralis.Počinje sa visokom temperaturom, glavoboljom, teškoće pri gutanju.Uvek treba lečiti jer može da izazove oštećenje srčanog zaliska.

Simptomatologija:
Glavni simptom je bol u grlu, problemi sa gutanjem, temperatura ili bez, otok limfnih žlezda na vratu, promuklost, suvoća u području grla i ždrela, bolno grebanje, pečenje u grlu.Uzroci:preopterećenost glasa, nadražaj disajnih puteva, suviše suvoća u spavaćoj sobi zbog centralnog grejanja, prašina, alergijske reakcije, pušenje, konzumiranje alkoholnih i bezalkoholnih pića koja su gazirana.Tada je grlo crveno i bez gnojnih čepova.
Bol u grlu mogu izazvati virusi, bakterije, gljivice i dr.Ako je grlobolja izazvana virusima simptomi su blaži, nekad je povezan sa prehladom, bolom u ušima ili sinusitisom.Ako je izazvan virusom Coxsackie mogu da se pojave mali plikovi na nepcu i krajnicima.Ukoliko je infekcija nastala bakterijom kao Streptococcus, krajnici su otečeni, praćen visokom temperaturom, bol u grlu, neprijatan zadah.Kao komplikacija može izazvati reumatsku groznicu, bolove u zglobovima ili oštećenja srčanih zalistaka.

Dijagnoza:
Postavlja se na osnovu anamneze, kliničkom nalazom, bris grla sa antibiogramom, laboratorijska analiza (KKS).Ukoliko bol u grlu traje 2-3 dana možemo uvesti samostalno lečenje.
*Sluzokožu uvek držati vlažnim, uzeti tečnost za dezinfekciju grla oriblete, pastile za sisanje, inhalaciju, antiseptički rastvor.
*Ublažiti upalu antiinflamatornim lekovima, inhalacijom.
*Koristiti prirodne „lekove“ kao djumbir, beli luk.
*Ispiranje usta sa malo slane vode ili sa sodabikarbonom.
*Puno će pomoći i toplo mleko sa medom.
*Ojačati imuni sistem sa C vitaminom, acerolom, E vitaminom i raznim mineralima.
Za razliku od virusnih infekcija-bakterijske infekcije nikad neće spontano proći.

Lečenje:
Zavisi od virusnog ili bakterijskog oboljenja što može da se procenjuje po krvnoj slici zatim bris grla sa antibiogramom.Za lečenje oboljenja grla sa virusima ne treba lečiti antibioticima već dati samo simptomatsku terapiju.Kod bakterijske infekcije tačno po antibiogramu je odredjen lek na koju najviše reaguje, simptomatska terapija, puno tečnosti i mirovanje.

POSTAVI ODGOVOR