Barotrauma srednjeg uha

0
255

Barotrauma srednjeg uhaBarotrauma srednjeg uha- Aerootits su smetnje u funkciji Eustahijeve tube zbog edema sluzokože nazofarinksa i tube ili povećanog limfnog tkiva na tubnom ostijumu.Uzrok Aerootitisa nastaje usled neujednačenosti spoljašmjeg atmosferskog pritiska ili negativnog intratimpalnog pritiska.Javlja se prilikom leta avionom, u kesonima.Negativni pritisak uvlači bubnu opnu i kao prateće tegobe su edem, mikrokrvarenje, vazodilatacija u sluzokoži srednjeg uha.Ukoliko je razlika pritisaka izrazito visoka ili naglo nastaje dolazi do rupture bubne opne.

Simptomatologija:
Javlja se bol i nelagodnost u ušima što traje par sati.Nagluvost i autofonija prolazi za nekoliko dana.Ponekad se javlja vrtoglavica-vertigo i zujanje u ušima (tinitus).

Dijagnoza:
Postavlja se na osnovu anamneze, ORL pregleda-otoskopski se vidi hiperemija delova ili cele bubne opne, u srednjem uhu krvarenje i perforacija, vazdušni mehurići.

Lečenje:
Vraćanje na istu visinu ili spontano otvaranje tube u komori za regulaciju pritiska.Retko ali je moguće kateterizacija tube ili paracenteza.Staviti kapi u nos pre i posle leta avionom.

POSTAVI ODGOVOR