Oromaksilarne fistule

0
254

Oromaksilarne fistuleOromaksilarne fistule nastaje otvorom preko čega dolazi do komunikacije usne duplje sa maksilarnim sinusom.Infekcija prelazi preko otvorenog puta iz usne duplje prema sluznici sinusa.Uzrok oromaksilarne fistule ispoljava se prilikom ekstrakcije 4.do 7. zuba gornje vilice.To se može dogoditi prilikom intervencije.Fistula može nastati i prilikom povrede tvrdog nepca šiljastim predmetom.Retko ali je moguće posle operacije maksilarnog sinusa, ukoliko rana ne zaraste u vestibulumu usta može ostati trajni otvor.Do komunikacije sa usnom dupljom može doći usled malignih tumora i osteomijelitisa maksile.

Simptomatologija:
Oromaksilarna fistula praćen je unilateralnim (jednostranim), sinusitisom i često je prisutna gnojna sekrecija kroz otvor fistule.Prilikom čišćenja nosa bolesnik ima bolove u predlu fistule.

Dijagnoza:
Postavlja se na osnovu anamneze, ORL pregleda, RTG snimka.

Lečenje:
Zavisi od uzročnika ukoliko je fistula posledica tumora ili osteomijelitisa, leči se osnovno oboljenje.Radi se hirurški zahvat ako je fistula posledica ekstrakcije zuba, povrede, ili nakon operacije na sinusima.Fistula se zatvara plastičnim režnjevima sluznice iz okoline.Vrši se operacija sinusa  da se omogući drenaža obolelog sinusa.

POSTAVI ODGOVOR