Akutni bakterijski sijaloadenitis

0
461

Akutni bakterijski sijaloadenitisAkutni bakterijski sijaloadenitis izazvan sa bakterijama i pogadja velike pljuvačke žlezde, prvo parotidnu zatim submandibularnu.
Akutni nespecifični parotitis je posledica ascendentne infekcije iz oralne šupljine i zahvata salivarni sistem, a lokacija je u parotidnoj žlezdi.Bolest se javlja kod starijih populacija sa akutnim i hroničnim oboljenjima u kojih je smanjena sekrecija salivacije (lučenje pljuvačke).Deca retko oboljevaju.Uzročnik može biti dehidratacija, oslabljen organizam.Prouzrokovači su Streptococcus hemolyticus, Pneumococcus, viridans, aureus.Ove bakterije su stanovnici oralne šupljine, kod smanjenosti pljuvačke se umnožavaju preko kanalikularnog sistema i zahvataju parenhim parotidne žlezde.

Simptomatologija:
Imunitet organizma igra najveću ulogu i virulencija bakterije.Mogu da se jave u dve forme serozni i gnojni oblik.
Serozni parotitis prati, otok parotidne žlezde, mekane konzistecije, na dodir je bolan.Nakon 2-3 dana otok žlezde se gubu a sekrecija ostaje normalna.Često predstavlja početak purulentnog sadržaja.
Purulentni oblik parotitisa počinje sa otokom parotidne žlezde, koji se širi i zahvata deo lica i vrata podižući ušnu školjku naviše i upolje.Otok je praćen bolom, koža nad otokom je hiperemična, sjajna, zategnuta, topla bez jasnih granica.Pritiskom žlezde pojavljuje se obilna produktna sekrecija.Praćeno je visokom temperaturom, groznicom, ubrzan puls, gubitak apetita i intoksikacijom organizma.Otok parotidne žlezde je uglavnom unilateralna mada može biti i bilateralno.

Lečenje:
Zahteva visoke doze antibiotika na osnovu antibiograma.Uzet materijal iz gnojnog sekreta.Simptomatsko lečenje je potrebno ako postoji fluktuacija, izvršiti inciziju ispod ugla mandibule.Paziti i voditi računa u toku grana nervus facijalisa.
Akutni sijaloadenitis submandibularne pljuvačne žlezde.Počinje iznenadnim otokom, koji obuhvata pljuvačnu žlezdu i izvodni kanal, koji je otečen, bolan gnojav sa sekrecijom.Daju se visoke doze antibiotika.Ako se formira apsces radi se incizija i drenaža.

POSTAVI ODGOVOR