Difterija grkljana

0
539

Difterija grkljana (diphteria laryngis) je kontagiozna, infektivna teško oboljenje sa fibroznim naslagama na mestu ulaska zbog resorpcije egzotoksina javlja se toksemija.Uzročnik je Corynebacterium diphtheriae gram pozitiv bacil vrlo otporan.Izvor infekcije je oboleli i kliconoša.Može da nastaje kao sekundarna infekcija iz nosa ili ždrela.U larinksu nastaje opstrukcija zbog edema stvara se fibrinozna membrana i laringospazam.

Simptomatologija:
Razlikuje se tri stadijuma:
-Disfonični stadijum sa promuklošću, slab govor zbog edema, suv kašalj koji se čini na lavež psa.Ubrzan afonija, tahikardija i febrilnost.
-Dispnoični stadijum označava teško disanje-inspiratorni stridor.Zbog stenoze stvaraju se pseudomembrane.Pojava cijanoze, bledilo, uznemirenost, jak glad za kiseonikom.
-Asfiktični stadijum-progrediranjem bolesti disanje postaje površno i neregularno.Koža cijanotična, hladna, vlažna, ubrzan puls.Nastaje hipoksija poremećaj svesti.Radi se hitno traheotomija zbog asfiksije.

Dijagnoza:
Postavlja se na osnovu anamneze, kliničke slike, epidemioloških podataka, bakteriološkog nalaza uzročnika.

Lečenje:
Primenjuje se Penicilin, antitoksin, oksigenacija ili traheotomija.Zato je bitna prevencija svako dete treba da se vakciniše obaveznom vakcinom DI TE PER zatim vrši se revakcinacija koji je predvidjeno po zakonu za imunizaciju.

POSTAVI ODGOVOR