Labirintitis otogenes

0
551

Labirintitis otogenesLabirintitis otogenes je kao komplikacija akutnih ili hroničnih zapaljenja srednjeg uha ili egzacerbacija hroničnog zapaljenja srednjeg uha.Infekcija prodire iz bubne duplje kroz fenestru ovalis ili rotundu ili kroz anulus fibrosus stapedis, direkno u labirint.Infekcija prodire u labirint kroz eroziju na lateralnom polukružnom kanalu kao posledica otitisa.
Simptomatologija:
Labirintitis se deli na tri oblika:
*Paralabirintitis-labirintitis circumscripta nastaje erozija na lateralnom polukružnom kanalu sa stvaranjem granulacija koje lokalizuje zapaljenjski proces.Može da se javlja vrtoglavica što je prolaznog karaktera, na bolesnoj strani se javlja nistagmus.
*Serozni labirintitis nastaje prodorom toksina u toku akutnih zapaljenja serdnjeg uha ili kod egzacerbacije gnojnih zapaljenja.Javlja se vrtoglavica, muka, povraćanje, šum u uhu, nagluvost, nistagmus se manifestuje na bolesnoj strani.Moguće je i hematogenog nastanka kao posledica virusne infekcije kao grip ili parotitis epidemica.
*Labirintitis purulenta nastaje u labirintnu duplju i dolazi do uništenja labirinta.Unutrašnje uho je ispunjeno gnojavim sekretom.Tada nastaje gluvoća, poremećaj ravnoteže, vrtoglavica, povraćanje, nistagmus.Vrlo je moguće i nastanak meningitisa ako infekcija prodire kroz unutrašnji slušni otvor.
Dijagnoza:
Postavlja se na osnovu anamneze, kliničke slike, ORL pregleda i otoskopskog nalaza.
Lečenje:
Kod svih slučajeva labirintitisa vrši se hirurško lečenje.Radi se radikalna trepanacija slepoočne kosti da bi sprečilo prodor infekcije prema endokranijumu.Daju se visoke doze antibiotika širokog spektra.

POSTAVI ODGOVOR