Otoantritis

0
254

otoantritisOtoantritis se javlja kod novorodjenčadi i odojčadi.Smatra se komplikacijom akutnog zapaljenja srednjeg uha.Mastoidni nastavak kod beba još nije razvijen zato je u zapaljenju antrum.Uzrok može biti iz bubne opne, gnojna infekcija prelazi kroz otvor antruma i okolne kosti.
U malom uzrastu bubna duplja i antrum su povezani uskim kanalom koji može biti pregradjen zaostatkom mezenhimnog tkiva i antrum se odvaja od bubne duplje i zato u antrumu i dalje ostaje gnojni proces, mada se taj proces sanira u bubnoj duplji.Manifestuje se u dva oblika: manifestni i latentni oblik.
*Manifestni oblik se još razlikuje u dva vida.Kod prvog gnojna kolekcija prodire iza ušne školjke ili je moguće stvaranje apscesa ili fistule.Drugi vid se manifestuje dugotrajnom sekrecijom iza uha.Oba vida su praćena povišenom ili visokom temperaturom.
*Latentni oblik se retko javlja sa jasno izraženim simptomima od strane respiratornog, nervnog, gastrointestinalnog trakta i dr.Dete je uznemireno, razdržljiv sa slabom apetitom, i zato gubi na težini.

Dijagnoza:
Postavlja se na osnovu kliničke slike ORL nalaza.

Lečenje:
Kod obe forme izvodi se hirurško lečenje, simptomatska terapija i antibiotici po antibiogramu.

POSTAVI ODGOVOR