Tuberkuloza uha

0
281

Tuberkuloza uhaTuberkuloza uha je specifični zapaljenski proces srednjeg uha, izazvan bacilom tuberkuloze.Obično je infekcija sekundarna može nastati hematogenim, limfnim putem ili iz pluća, kostiju ili nekog drugog žarišta.

Simptomatologija:
Primarna tuberkuloza je retkost.Tuberkuloza srednjeg uha javalja se u tri oblika: eksudacijska, proliferacijska, mešovita forma.Za eksudacijski oblik je specifično gnojava sekrecija, nekroza kostiju i stvaranje sekvestara.Kod proliferacijskog oblika javlja se tubekulozni infiltrat koji ostavlja multiple perforacije.Ove perforacije mogu se medjusobno združiti i tako nastane veliki defekt na bubnoj opni.
Za tuberkulozu srednjeg uha je specifično da su blage tegobe, odsutan je bol, temperatura, sekrecija.Nakon pojave perforacije dolazi do infekcije srednjeg uha prekriven banalnom infekcijom i tako prekriva specifičnu tuberkuloznu infekciju.Javlja se nagluvost i granulacija, sekret iz uha je gnojav i sangvinolentan.Bubna opna u početku bolesti je hiperemična sa sitnim žućkastim čvorićima, kasnije perforiraju i nastaje gnojavi sekret sa granulacijom.

Dijagnoza:
Postavlja se na osnovu kliničke slike i ORL pregleda, bakteriološka analiza, RTG zatim histološka analiza granulacija iz uha.

Lečenje:
Daju se tubrekulostatici, isto kao i kod drugih lokalizacija.Operativno lečenje se sastoji u trepanaciji temporalne kosti.

POSTAVI ODGOVOR