Ne mora uvek da se radi bris

0
320

Ne mora uvek da se radi brisZbog opravdanog straha od preterane upotrebe antibiotika, sve češće se zahteva da se deci pre terapije uradi bris grla. Ali, da li svako crvenilo u grlu treba ispitati brisom, velika je dilema u medicini, naročito pedijatriji. Najčešće se odluka o brisu oslanja na kliničke znake koje ima pacijent, ali i iskustvo lekara.
Klinički nalaz koji „zahteva“ da se uradi bris i proveri da li je u pitanju bakterijska infekcija, najčešće je vrlo karakterističan, sa jako upaljenim ždrelom i gnojnim tačkicama – kaže dr Vera Vujović, pedijatar DZ „Dr Simo Milošević“ Čukarica. – Dete može da ima temperaturu, ali i ne mora. Gleda se ukupna slika deteta i njegovih tegoba, opšte stanje.
Crveno grlo može da bude i posledica virusne a ne bakterijske infekcije, zato nije dobro „napamet“ dati antibiotike. Kako kaže dr Vujović, i kada dete ima visoku temperaturu, ima prostora za čekanje od 72 sata, koliko je potrebno za rezultate brisa. U medjuvremenu pacijentu se daju lekovi za snižavanje temperature, koji deluju i antiupalno.
Veliki uticaj na odluku da li će detetu biti uradjen i bris grla, ima i to da li dete ide u kolektiv, kakva je epidemiološka situacija i kakva je istorija bolesti tog deteta. Čak i kada se pokaže da u brisu ima bakterija, roditelji nikako ne bi smeli da daju antibiotik na svoju ruku, upozoravaju pedijatri.
Retke su bakterije koje mogu da izazovu opasne male epidemije u kolektivima, poput bakterijskog meningitisa. Tada se bris uzima i zdravoj deci, kako bi se odredilo ko su kliconoše i njima se daje preventivna terapija.

POSTAVI ODGOVOR