Dečija glavobolja

0
303

Decija_glavoboljaDečija glavobolja može biti različitog tipa kao glavobolja prouzrokovan stresom, napetosti, nespavanjem, migrenozno, hronično, zbog gladi, nekih upala, ozlede glave, pada, iscrpljenosti, drugih bolesti kao upala grla, sinusa, uha, prehlada, temperature i infektivne bolesti.
Odnosi  na organske bolesti može biti povezan sa stezanjem mišića u zadnjem delu vrata.Mogu biti epizodne i hronične koji se odlikuju dosadnim bolom, koji pogadja obe strane glave.Prilikom fizičkih aktivnosti bol se ne pogoršava, nije praćena mučninom ili povraćanjem.
Deca obično pokazuju želju za spavanjem, to su sigurni znaci da imaju glavobolju.Postoji tzv. Cluster glavobolja u nakupinama.Obično se javlja kod dece iznad 10 godina starosti koji se javlja u epizodama, ne duže od 7 dana.Simptomi su: oštar probadajući bol na jednoj strani glave, koji može da traje od 15 minuta do 3 sata, suzenje očiju, curenje iz nosa i nemir.
Glavobolja napetosti, hronične dnevne glavobolje, migrene vremenom se mogu intenzivirati.Hronične dnevne glavobolje traju duže od 3 meseca sa intervalima 15 dana u mesecu.


Preventivne mere:

Vrlo je važno pripaziti na dete da dovoljno spava.Redovno uzimanje dnevnog obroka, dovoljna količina tečnosti-vode,  zaštita od stresne situacije, napetosti, iscrpljenosti, pada.Kontrolisati da li dete ima svaki dan stolicu, eventualno objektivnim pregledom vidljivost parazita.
Dete odneti kod lekara u sledećim slučajevima:
Ako se javlja glavobolja nedeljnom 1-2 puta i prouzrokuje mučninu, povraćanje, smetnje vida, ako je praćen groznicom, ukočenosti vrata, pojava temperature, bolesti respiratornih organa ili infektivne bolesti.

POSTAVI ODGOVOR