Apgar test – prvo ocenjivanje u životu

0
262

Apgar je prvi test u životu bebe, kojim se ispituje opšte stanje novorodjenčeta, zasnovano na posmatranju pet osnovnih funkcija.
Apgarom se ocenjuje disanje, boja kože, otkucaji srca, stanje mišića i bebin odgovor na nadražaje.
Ovim pregledom se, koliko god je moguće precizno, obuhvata stanje novorodjenčeta u prvom minutu nakon rodjenja, a ponavlja se nakon pet minuta. Otuda ovakav zbir (skor) – 9/10 ili 7/8 i tako dalje. Rezultati pokazuju kako je beba prošla kroz porođaj, proces prilagođavanja, kao i da li se oporavlja od početnih teškoća.
Apgar test je, zapravo, ocena vitalnosti novorodjenčeta. U zavisnosti od stanja, za svaki navedeni parametar mogu da se dobiju tri ocene: nula, jedan ili dva boda.
Zbir od deset bodova je najveća ocena i označava odličnu kondiciju, ocena devet je još uvek odlična, ocena osam je znak da je beba blago zamorena, dok su ocene pet, šest i sedam znaci lošijeg stanja – takvoj bebi je potrebna pomoć nakon rodjenja.
Ocena četiri i niže je znak da beba zahteva intenzivan nadzor. Beba i mama se u tom slučaju smeštaju na intenzivnu negu, gde se preduzima potrebno lečenje, odnosno pružaju neophodna pomoć i nega. I lečenje i pomoć se menjaju prema potrebi, sve dok beba ne ojača i dok se ne postigne njeno zadovoljavajuće opšte stanje.
Inače, test je dobio ime po Virginiji Apgar, njujorškoj doktorki – anesteziologu, koja je 1953. godine osmislila bodovni sistem za ocenu vitalnosti novorodjenčeta.

POSTAVI ODGOVOR