Dečji kašalj

0
342

decji-kasaljKašalj deteta uvek zabrinjava roditelje, naročito kad se dete zakašlje noću. Kašalj je zaštitna reakcija organizma u cilju pročišćavanja disajnih puteva od šlajma i drugih izlučevina.
Kašalj je simptom koji ukazuje na prisutnost bolesti.Postoji nekoliko vrsta kašlja:
-Suv, dubok, jak, atipičan kašalj obično se javlja usred noći.Za ovu vrstu kašlja je tipično, da se odvija po nekom redosledu.Tokom dana stanje se poboljšava, dok se noću znatno pogoršava.Dete može da ima temperaturu, a kašalj može da bude propraćen pištavim zvukom.Virusna infekcija dovodi do otoka sluzokožu i sužavanje prečnika disajnih puteva.Obično se javlja kod dece od 6 meseci do 3 god. uzrasta.Starija deca i odrasli imaju šire disajne kanale.Važno je da znate kako da pomognete svom mališanu.Otvorite prozor hladan i vlažan vazduh ublažava otoke sluzokože disajnih puteva.Utoplite dete i napravite čaj od kamilice, namestite ispred deteta šoljicu pa neka udiše tu paru-inhalira.Glavu prekrijte peškirom.Vlaga, para omogući spuštanje sluzi iz pluća i ublažava kašalj.Ako se kašalj ne smiruje potreban je lek za redukovanje upale, odnesite dete na pregled.
-Zreo kašalj, bez ubrzanog ili otežanog disanja i bez pištavih zvuka.Uzrok može biti prehlada, virusna infekcija disajnih puteva, upala sinusa, grla, pluća.Kašalj prati ceo tok bolesti od 7-10 dana a nekad i duže.Zato je potrebno da čistite nosić svog deteta što češće, jer začepljen nosić i slivanje sluzi iz nosa u ždrelo podstiče kašalj.Kod beba i male dece koja ne mogu sama da izduvaju nosić, koristite kapi za nos, pumpicu, nosni aspirator za izvlačenje sluzi.U slučaju da ne dodje do poboljšanja i posle 10-tak dana obratite se lekaru.Može da bude znak alergije, astme, ili upala pluća.
-Napadi suvog kašlja, dete otežano diše, u nastojanju da dodje do vazduha. Pre nego što dete zakašlje ispoljavalju se blagi simptomi prehlade, ali bez temperature.Kod beba bolest se jače izražava stalno izlivanje sluzi iz nosića i pojavi se temperatura.Tada  obavezno odnesite dete na pregled.
-Kašalj nakon obroka, povraćanje ili podrigivanje bljuckanje. Ponekad se misli da su u pitanju stomačni grčevi.Držite bebu uspravno bar 20 minuta nakon obroka.Progutani vazduh na takav način će se osloboditi.
-Hrapav, grleni kašalj može biti suv ili zreo.Dete je malaksalo, žali se na bolove u grlu, na glavobolju, bolove u mišićima, pojava temperature i mučnine nekad i uporno povraćanje i proliv.
Dobri saveti za svaku mamu
*Sredstva za ublažavanja kašlja: ukoliko kašalj drži dete budnim tok noći, zatražite pomoć lekara.
*Sredstva za razredjivanje šlajma:za rezredjivanju sadržaja disajnih organa i za lakšim izbacivanju najbolji „razredjivač“ je i dalje obična voda.
*Višenamenska sredstva protiv prehlade. Uputstvo treba pažljivo pročitati  i obratite posebnu pažnju na nuspojave, kao što je pospanost, nervoza.
*Oriblete (tablete za sisanje) izazivaju pojačanu produkciju pluvačke, što omekšava sluzokožu grla, i olakšava disanje.Deci ispod 4 god. se ne preporučuje davanje ovih tableta, jer kao sve tvrde bombone i oriblete mogu da izazovu gušenje.
*Veoma je važno da bebu od dva meseca uzrasta odnesete na vakcinaciju protiv velikog kašlja.Za potpunu imunizaciju neophodno je nekoliko vakcina.Daje se u kombinaciji Difterija,Tetanus, Pertusis-DITEPER, koja se ponavlja u zakazano vreme.

POSTAVI ODGOVOR