Kongenitalne malformacije oka

0
576

kongenitalne-malformacije-okaKongenitalne malformacije oka delimo na:
Kolobom očnog kapka je nedostatak tkiva kapka, na mestu koloboma očna jabučica ostaje bez zaštite koju joj pružaju kapci.Može biti urodjena anomalija  ili posle povrede kapaka.Lečenje se vrši operativno.
Kolobom dužice je nedostatak dužice koji se nalazi dole i nazalno.Taj defekt se postepeno sužava i zenica postaje kruškastog oblika.Urodjeni kolobom ne dopire do korena dužice.
Kolobom sudovnjače pomoću oftalmoskopiranju vidi se beličasta zona, vrh je okrenut ka papili očnog živca do koje nekad i dopire.U predelu koloboma vide se retki krvni sudovi koji potiču od delova sudovnjače ili od retine u tom delu postaju atrofične.Kolobomi dužice i sudovnjače mogu se javiti samostalno ili udruženo.
Epicanthus je urodjena anomalija, javlja se obostrano u vidu kožnih nabora, koji pokrivaju unutrašnje uglove otvora kapaka.Ovi nabori u toku razvoja mogu da se izgube.Moguće je i udruženje sa urodjenom ptozom.Lečenje je hirurško.
Ptoza znači spuštenost očnog gornjeg kapka jer je aktivno podizanje oslabljeno.Otvor kapaka je sužen.Bolesnik se trudi da oslobodi predeo zenice i donekle da podigne kapak pomoću kontrakcije čeonog mišića, zato je čelo nabrano a glava zabačena.Leči se operativno.
Blepharophimosis je stanje gde je otvor kapaka vodoravno skraćen.Može da se javi kao urodjena anomalija ili nastaje preko spoljašnjeg ugla otvora kapaka, navučena koža jer je izgubila svoj elastičnost.Lečenje je hirurško.

POSTAVI ODGOVOR