Makroglosija

0
391

makroglosijaMakroglosija (macroglossia) označava uvećanje jezika.To je stanje kada vrh jezika u mirovanju prelazi liniju zuba.Povećanjem jezika postoji deformitet donje vilice, i poremećaj zagrižaja.Nekad stvara problema i oko disanja jer koren jezika pritiska meko nepce unazad i naviše i nastaje sužavanje disajnih puteva.Makroglosija se javlja u sklopu drugih bolesti poput Downovog sindroma, amiloidaze, Pompeove bolesti, limfangioma, karcinoma, Ludvigove angine, akromegalije, zapaljenja, krvarenja, radiacione terapije.

Simptomatologija:
Jezik viri iz usta i prelazi liniju zuba sa svojim vrhom, može biti plavičasto ili sa primesama krvi ako je uzrok krvarenje.Pravi smetnje prilikom ishrane, spavanju, disanju, pri govoru i estetski problem.
Kod kandidijaze jezik je obložen beličastim naslagama, a kod karcinoma vidi se mrlje na jeziku i neprijatan zadah.

Dijagnoza:
Postavlja se na osnovu kliničke slike, objektivnog pregleda.Radi se snimanje vilice RTG-om u sklopu stomatološkog pregleda.Vrši se Skener, NMR, biopsija po potrebi.

Lečenje:
Moguće je ako se utvrdi uzrok.Ukoliko etiologija nije poznata i histološki nalaz pokazuje hipertrofiju tkiva jezika lečenje je nemoguće.Hirurško lečenje se vrši kod malignih promena koji se kombinuje sa radijacionom terapijom.

POSTAVI ODGOVOR